oktober 10, 2021
Sjukvård & hälsa

Coronasjukhus i Älvsjö

Just nu upprättas ett sjukhus i Stockholmsmässan, Älvsjö. Lokalen som tidigare huserat mässor är snart Försvarets och Region Stockholms nyaste sjukhus. Dag och natt arbetar försvaret, byggarbetare, administrativ personal med flera för att så snabbt som möjligt färdigställa sjukhuset. Tanken är att det här ska finnas uppemot 200 intensivårdsplatser och totalt uppemot 600 vårdplatser. Det kan dock komma att bli fler än så. Det finns syrgaskapacitet för 1000 vårdplatser. Här kommer att finnas 6000 meter väggar, byggda av mässväggar som vanligen används till montrar, 5 km tross, 7000 elutag och 14 mil kabel.

Ungefär såhär kommer en vårdplats att se ut på det tillfälliga sjukhuset i Älvsjö.
Jag besökte Stockholmsmässan i fredags då det pågick ett febrilt arbete för att skapa den nya vårdmiljöerna.

Försvarsmakten har ett tydligt uppdrag och är väl införstådda med vad de ska göra. Eventbranschen som har stor erfarenhet av att riva och bygga upp gör ett hästjobb. Regionens olika aktörer som Karolinska universitetssjukhuset och Locum samspelar förträffligt. Professioner lär av varandra och visar att samarbete är nyckeln för att lyckas.

I fredags besökte jag Stockholmsmässan och de nya vårdmiljöer som tar form där. Jag känner en enorm stolthet och tacksamhet över allt det arbete som görs. Människor som släpper sin vardag, ställer om och ställer sig längst fram i leder för att hjälpa till. Vi får in tusentals intresseanmälningar från människor som vill arbeta och bidra vården. Vi befinner oss i en tuff tid och har ännu mycket framför oss. Vi förbereder oss för det värsta och hoppas på det bästa.

Håll ut. Håll avstånd. Håll ihop.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1736