november 11, 2022
Sjukvård & hälsa

Covid drabbar stockholmarna ojämlikt

Inkomst, yrke och möjligheten till hemarbete innebär olika risker att smittas av covid-19. Smittspridningen drabbar stockholmarna ojämlikt, liksom ohälsa generellt. Det visar en ny rapport som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) publicerat i dag.

I våras såg vi tidigt hur covid-smittans karta följde segregationens karta. I höst har den geografiska fördelningen av de positiva covid-testen sett annorlunda ut, men det är tydligt hur den socioekonomiska ojämlikheten påverkar risken att bli smittad av viruset.

CES-rapporten om samband mellan socioekonomiska faktorer och risken att dö i covid-19 visar att högre ålder, socioekonomisk status, födelseland och bostadsort kan påverka. Även inkomst påverkar, bl a genom sin betydelse för trångboddhet. Yrke och möjligheten att jobba hemifrån är en annan skiljande faktor.

Att smittan slår särskilt hårt mot dem som redan har det tufft visar att god hälsa inte bara är livsviktigt för individen. Vi måste se god hälsa i hela befolkningen och i alla geografiska områden som en del av Sveriges beredskap att möta kriser i framtiden.

Stockholmarna har tagit till sig råden och rekommendationerna om hur man bör agera för att undvika att smittas eller sprida smitta, men alla har inte samma möjligheter att hålla avstånd eller jobba hemifrån. Persone i vården men även andra samhällsviktiga serviceyrken är de som får Stockholm att fungera även under pandemin. Därför är det så oerhört viktigt att alla tar sitt ansvar på alla sätt vi kan.

Håll ut, håll avstånd och håll ihop – bara tillsammans kan vi besegra pandemin!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823