juni 06, 2024

Det blev ingen segerfest för mig. Trumps överraskande seger i presidentvalet skakade om mig, många här i USA och säkert i hela världen. Vad händer nu, är frågan som allt kretsar kring när jag följer amerikanska nyhetssändningar. Trump har talat och hållit en försonande ton, samtidigt sägs det i media att han övervägar att låta en åklagare undersöka Clintons email, som ju för några dagar sedan avfärdades av myndigheterna. Tids nog får vi veta hur han tänker hantera sina vallöften. 

Hillary Clinton har spräckt många glastak i sin karriär men den här gången gick det inte. Därmed är förmodligen hennes egen karriär i den absoluta makttoppen i USA över.

Hon höll nyss sitt tal efter förlusten till sina väljare och lyfte fram vikten av att fortsätta kämpa för kvinnor, för hbt-personers rättigheter, för personer med funktionsnedsättning… Det är vår skyldighet som medborgare att fortsätta jobba för det vi tror på. Hon sa också att Donald Trump har valts till president och det är vår skyldighet att vara öppna i sinnet och ge honom en chans att verka som president. Vi måste se honom som allas vår president. Hon tackade sin familj för allt engagemang och för att de lyfte henne genom hela valrörelsen. Hon tackade alla som arbetat för hennes kampanj. Sluta aldrig tro på att kampen för det som är rätt är värt ansträngningen! Vi är starkare tillsammans! Hon var uppenbart besviken.

Jag undrar vem som kan samla och kanalisera allt den engagemang som jag sett och känt bland partiaktivister och volontärer? Där finns ett stort utrymme för någon annan att ta plats, tror jag.

Nelson Mandela sa en gång: ”I never lose, I either win or learn”. Nu är det tid att lära. Uppenbarligen har Trump nått fram till väljare som känt sig bortglömda och motarbetade av dem de ser som etablissemanget i Washington. Han har svarat på deras frågor. Ur mitt perspektiv har han gett enkla och falska svar och pekat ut vissa grupper av människor som problem. Utvisa muslimer, bygg en mur mot Mexico, är nångra exempel. Mätningarna visar att han har fått många röster från män utan högra utbildning. Komplettering: han även vita kvinnor röstade i hög grad på Trump, vilket förvånar mig mer med tanke på hans sexistiska uttalanden. Nu gäller det, inte bara i USA, utan även i högsta grad i Europa och Sverige att formulera och kommunicera politik för dem som känner sig glömda av samhället och oroade för att de inte får vara med i utvecklingen.

Medias bevakning har i hög grad handlat om personer, utseende, ordval och andra ytligheter. Väljarna har brytt sig om idéer och politik. Det är en läxa.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821