november 11, 2022
Sjukvård & hälsa

Danderyds sjukhus: Ny byggnad för akut vård

Den 21 november var det äntligen dags att inviga den nya, moderna vårdbyggnaden vid Danderyds sjukhus. Det har varit ett lång och viktigt arbete där medarbetarna varit med och format lokalerna utifrån vårdens processer och arbetssätt. Jag hoppas lokalerna ska bidra till en god arbetsmiljö och en värdig miljö för patienterna.

Verksamheten har redan tagit lokalerna i bruk och cirka 1000 personer har nu detta som sin arbetsplats i den akuta dygnetruntverksamheten. Här finns akutmottagning, centraloperation, postoperativ avdelning, hjärtintensivvårdsavdelning, hjärtintervention, intensivvårdsavdelning, röntgen och sterilteknik. Ambulanshall, akutrum, akutröntgen och vuxenakut hänger ihop på ett bra sätt.

Kulturförvaltningen har bidragit till miljön genom konstnärlig gestaltning som bidrar till  patienternas upplevelse och personalens arbetsmiljö.

Vid invigningsceremonin medverkade bland andra finansregionrådet Irene Svenonius, fjag själv och Yvonne Haglund-Åkerlind, VD Danderyds sjukhus.

Korta fakta:

• Den nya akutvårdsbyggnaden består av totalt 27 500 kvm fördelat på 7 våningsplan.
• Här finns 10 intensivvårdsplatser, 8 intensivvårdsplatser för hjärtpatienter och 24 vårdplatser för postoperativ vård (efter operation)
• Ambulanshall med akutrum, akutröntgen och vuxenakut ligger i direkt anslutning till varandra.
• Den nya akutmottagningen är dimensionerad för 95 000 patienter per år.
• 12 operationssalar med modulväggar möjliggör flexibilitet.
• Akutmottagningen tar emot 250–300 patienter per dag, varav ca 100 kommer med ambulans.
• Ca 70% av alla patienter som kommer in till akuten kan lämna samma dag. En del har fått vård på någon akut dagvårdsenhet, en del blir hänvisade till annan vårdgivare och en del kan gå hem.
• Närakuten blir kvar i sjukhusets övriga lokaler.

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823