september 09, 2023

Idag har vi besökt två sjukhus i Köpenhamnsområdet. Först Hvidovre hospital, som blivit uppmärksammat för sin a la carte-restaurang där patienten väljer mat från en meny och får den levererad när man själv önskar via ett sinnrikt transportsystem.

Menyn byts två gånger om året, och för närvarande erbjuds allt från frikadeller och hakkebøf till brässerad kalvbog och pannkakor. Samt tillbehör: sallader, såser, bröd osv. Kökschefen Palle Erbs berättade att patienterna är nöjda med maten, vilket inte minst visas av att svinnet är så litet.

20110915-182415.jpg
Palle Erbs visar runt oss i Hvidovres sjukhuskök.

Herlev hospital har de arbetat med en annan modell, som riktar sig till de patienter som har stort behov av näringsrik mat men ofta försämrad aptit, t.ex. äldre personer och cancerpatienter. Konceptet ”Herlevs härligheter” bygger på relativt små portioner av riktigt vällagad och välsmakande mat. Patienten väljer själv ur en meny vad han eller hon vill äta, och eftersom varje måltid är näringsmässigt väl sammansatt spelar det inte någon roll vilken man väljer – om du har dålig aptit och bara kan få i dig en efterrätt så blir ditt näringsbehov ändå tillgodosett.

20110915-182432.jpg
En lunch på Hvidovre redo att levereras till patient.

Vi bjöds på Herlevs härligheter till lunch och jag kan intyga att det är en välsmakande upplevelse. Medarbetarna på Herlev verkar mycket engagerade och intresserade av måltidsfrågor, vilket märks i patientmätningarna – hela 90 procent av dem som fått smaka på maten i Herlev är nöjda!

20110915-182455.jpg
Äppelkaka till efterrätt – ett gott exempel på Herlevs härligheter!

Besöken på de danska sjukhusen var verkligen intressanta och lärorika. Jag tror att vi alla fick med oss insikter och tankar kring hur man kan arbeta med sjukhusmaten så att måltiden blir en höjdpunkt på dagen för patienterna. I morgon väntar mer inspiration, då besöker vi sjukhuset i Kristianstad.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823