oktober 10, 2021
Kultur

Det är semestern som är slut. Inte sommaren.

Många talar redan om hösten som om den vore här. Det är det inte. Det är sensommar och just nu skiner solen. Ännu finns det många fina sommarstunder att ta tillvara, men nu får det kanske mer bli kvällar och helger. Under semestern började jag fila på blogginlägg om Avesta, grannkommunen till Hedemora där jag helst tillbringar lediga dagar. Nu får det bli ett tips i sensommar tid istället: Gör en  utflykt till Avesta. Där, i det gamla järnverket, hittar ni konstutställningar i en mycket intressat miljö. Samtida konstverk blandas med spåren från den gamla industrin. 

 

När  ni ändå är där kan ni titta på Aaltohuset som blev det enda som förverkligades av de storslagna planerna på att låta mästerarkitekten skapa en hel ny stadskärna. Dessvärre blev det istället för ett arkitetoniskt landmärke ett traditionellt och väldigt trist område med en mängd fula lådor stapalde bredvid varandra och ett tämligen dött centrum. Tänk om det funnits mod och kraft från dåtidens poiltiker att våra göra verklighet av de stora visionerna. Vilken intressat stad det skulle kunnat vara idag. Men så blev det alltså inte. Vad som låg bakom att projektet rann ut i sanden finns det säkert flera svar på. Jag hittade i alla fall en intressant artikel om Aaltoplanerna för de nya centrumet som gick under namnet Akropolis. Kan vara läsvärt för den som är intresserad av modern stadsutveckling.

Om man vill se nått kraftfullt i Avesta får man istället ta sig till Visentparken. Hur visenterna hamanade i Avesta kan man ju undra och det finns förstås en intressant historia bakom.

Det var ägaren av Avesta Jernverk Axel Ax:son Johnson som personligen var intresserad av att bidra till att rädda visenterna från utrotning. Då, i början av förra seklet fanns bara några få visenter kvar i Europa, främst i Polen. Ax:som Johnson erbjöd Skansen som då hade några visenter att få anvädna skolanrna i Norberg till att utveckla avel och föda upp fler visenter. Såsmåningom slyttades allt till Avesta. I början av 50-talet blev visenten symbol för Avesta Jernverks rostfria stål. Insatserna för att rädda visenterna har varit framgångsrikt och idag finns 4000 visenter i Europa, varav rätt många i frihet i olika nationalparker. Arten är fortfarande hotad så Avestas visentpark spelar fortfarande en viktigt roll för att rädda visenten.  Tänk vad en engagerad människas initiativ kan betyda.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1735