maj 05, 2024

Idag inleder Dagens Nyheter sin artikelserie Vården och vi. Det ska bli intressant att följa vad de skriver. Dagens artikel handlade bland annat om den medicinska utvecklingen som gjort att många människor idag överlever sådant som man tidigare inte klarade. Ingrepp som tidigare var stora och avancerade ordnas nu snabbt och enkelt. Om man blickar tillbaka några decennier blir det tydligt med vilken fart utvecklingen gått. Inte minst i vårt land. Det är en viktig utmaning för hälso- och sjukvården och för oss som är politiskt engagerade i vården att se till att Sverige kan fortsätta utvecklas och ligga i framkant.

Dagens artikel tar upp vårdens snabba utveckling och de fantastiska resultat man når idag jämfört med tidigare. Men den pekar också på de problem som finns. Hälso- och sjukvården är just nu rekorddyr. DNs artikel visar att:

vi lägger alltmer pengar på sjukvård per svensk. Sedan början av 1990-talet har utgifterna för hälso- och sjukvården ökat kraftigt – i fasta priser handlar det om en ökning från 149 miljarder till 256 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning från 17.000 kronor till 28.000 kronor per svensk mellan 1993 och 2008.”

Rekrytering av engagerade medarbetare till hälso- och sjukvården. Goda förutsättningar för forskningen. Tillräcklig kapacitet i form av vårdplatser och infrastruktur. Allt detta är några pusselbitar som behövs för att vi ska vara framgångsrika, menar jag. Utgångspunkten måste vara den enskilda patienten. Jag tycker individualiseringen är bra. Patienter ska vara delaktiga i vården och vara både välinformerade och få ett gott bemötande.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821