april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Drop in på vaccinmottagningar

Flera åtgärder införs nu för att göra vaccinationerna ännu mer tillgängliga. Alla vaccinmottagningar får möjlighet att införa drop in-vaccination. Fler vaccinationsbussar sätts in vid gymnasieskolor och mötesplatser i områden med låg vaccinationsgrad (två bussar startar på måndag och en ytterligare planeras 1 oktober). Vaccinmöjligheter kommer också att erbjudas på högskolor och lärosäten.

Vi har kommit långt i vaccinationerna med snart 82 procent av dem över 18 år vaccinerade med minst en dos, liksom 54 procent av 16-17-åringar. Nästan 86 procent av dem över 65 år är fullvaccinerade. Men mer behöver göras: Vi måste nå ut och få alla vuxna att ta sin första och sedan andra dos. Vi måste få tonåringar att vaccinera sig, nu när vi ser hur smittan sprids bland unga. Vi måste skydda äldre och personer i riskgrupp, och hjälpa sjukvården. Därför utökar vi våra flexibla och riktade insatser.


Nu finns det gott om vaccin och lediga tider, en helt annan situation än före sommaren. Drop in på de stora vaccinmottagningarna ska göra det enkelt för alla att verkligen komma iväg och ta sitt vaccin. Drop in införs så snart respektive mottagning anmäler till regionen att de startar.

För att nå gymnasieungdomar och områden med låg vaccinationsgrad styr vi om vaccinresurser och utökar våra vaccinbussar. På måndag kommer två bussar till, 1 oktoberkommer ytterligare en. Vaccinbussarna kommer finnas på skolor, strategiska platser i utvalda stadsdelar, och vid samlingsplatser som till exempel moskéer och kyrkor.

Bland 18-29-åringar är vaccinationsgraden alltför låg och det gäller bland annat studenter. Därför kommer vi att erbjuda vaccination på plats på högskolor och lärosäten.

När vi har ökad smittspridning och gott om vaccin är det också hög tid att staten ger besked om en tredje dos för äldre och andra i riskgrupper, och för barn mellan 12 och 15 år.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823