juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

E-visioner för vården bättre än sms-förbud

Idag skriver jag, tillsammans med fler andra folkpartistiska vårdpolitiker, på SvD.se om att vi måste utveckla e-visionerna för vården, snarare än att fastna i diskussionerna om vad som inte är möjligt just nu. 

Debattlustan väcktes när det visade sig inte vara tillåtet för vården att skicka ut sms-påminnelser om besökstider. Onödigt krångel, tycker vi.  Många uppskattar att få en påminnelse via sms. I alla fall att döma av alla som hör av sig för att ändra tider när påminnelsen går ut. Det är nog rimligt att tro att vi sparat mycket pengar på att inte tandläkarstolar står tomma när någon missat att avboka sin tid eller glömt bort att notera den i kalendern. Att detta skulle vara ett stort hot mot den personliga integriteten är så dumt att man häpnar. Man ska förstås inte skriva några personuppgifter eller sjukdomsdetaljer i sms:et, bara en påminnelse om tiden.

I stället för att nitiskt jaga sms-tjänster borde vi lägga energin på att utveckla servicen genom nya smarta tekniska lösningar. Det skulle patienterna och vården vinna mycket på. Och det ska självklart ske med stor hänsyn till patientens intressen av god service, hög kvalitet och stark personlig integritet!

Fler som bloggar om detta: Birgitta Rydberg, Lotta Edholm

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821