december 12, 2024
Sjukvård & hälsa

ECMO – sjukvård i världsklass!

Idag besökte jag Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Karolinska, och den fantastiska ECMO-avdelningen som finns där.

ECMO betyder ”extra corporeal membran oxygenering”, vilket innebär att man syresätter blodet utanför kroppen genom ett membran. De patienter som får ECMO-behandling har drabbats av akut lungsvikt, t.ex. på grund av en svår inflammation. Läkaren Palle Palmér berättade att ECMO-verksamheten började på experimentstadiet i mitten av 1980-talet. I Stockholm var det på S:t Görans sjukhus som verksamheten startade och den första patienten, ett nyfött barn med diafragmabråck, togs emot 1987.

Sedan dess har utvecklingen förstås gått framåt, och idag framhåller Palmér gärna den välutvecklade ECMO-transportverksamheten som finns i Stockholm. Eftersom antalet ECMO-vårdplatser är begränsat har man ett stort internationellt nätverk till sin hjälp, så att patienter kan transporteras dit det finns plats.

ECMO-maskinen som syresätter blodet.
ECMO-maskinen som syresätter blodet.

Det omvända gäller förstås också – Karolinska tar emot ECMO-patienter från t.ex. Norge, Finland, Irland och Storbritannien. Stockholms transportresurser kommer ofta till användning även när inte någon svensk patient är inblandad – till exempel åkte man en gång till Danmark för att flytta en patient tolv mil mellan två sjukhus.

Efter en intressant föredragning visade verksamhetschefen Inger Mossberg oss runt i de nybyggda lokalerna. Trots att verksamheten tillhör Astrid Lindgrens barnsjukhus ligger här även vuxna patienter. Vårdtiderna är ofta långa – ibland flera månader – eftersom ECMO-behandling behövs under hela den tid det tar för en skadad lunga att läka.

Studiebesöket avslutades med att jag fick tillfälle att ta en fika med Palle Palmér, Inger Mossberg, chefssjuksköterskan Pär Liljebrand och ytterligare några medarbetare på ECMO-intensiven. Det blev ett mycket intressant samtal som bland annat handlade om hur såväl sjuksköterskeutbildningen som yrket i sig kan utvecklas för att bli mer attraktivt.

ECMO-tekniken är en fantastisk uppfinning, som räddat många liv. Det är oerhört roligt att se att Karolinska Universitetssjukhuset ligger så långt framme och att den spetskompetens som finns i Stockholm faktiskt kommer till nytta runtom i hela världen. Det är verkligen sjukvård i världsklass!

Anna Starbrink vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Utanför Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821