juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

En dag med mycket mat-prat

Frågan om kvaliteten på de måltider som serveras i offentliga kök är verkligen på agendan. Fattas bara: Varje dag serveras 3 miljoner måltider i den offentliga sektorn! I Stockholms landsting har vi genomfört ett ambitiöst måltidsarbete, som resulterat i att vi gått ifrån stora centralstyrda upphandlingar. I stället låter vi sjukhusen fatta beslut om maten för sina patienter, utifrån en landstingsgemensam måltidsvision.

Men även på andra håll i landet arbetar man med måltidsfrågor. Idag deltog jag i ett seminarium som anordnades av Hushållningssällskapet och Mitt kök. Evenemanget inleddes genom att vi fick en god lunch tillagad av närproducerade råvaror. Vid kastrullerna stod kockarna Jens Dolk och Tommy Myllimäki.

Lunch innan seminariet tillsammans med Malin Danielsson (FP) och Helen Törnqvist (C).

Därefter fick vi bland annat höra om hur man arbetar med måltidsfrågor i Trosa och i Södertälje. I Södertälje har man sett till att det finns en utbildad kock i varje skolkök. Det ger lite högre personalkostnader, men det tjänar man in genom att köken blir effektivare, att man tänker mer på vad man köper in för råvaror och undviker hel- och halvfabrikat.

Samma trio som ovan frågas ut av publiken.

Jag fick även tillfälle att berätta för åhörarna om hur vi arbetar med måltider i landstinget. Ett exempel är att vi måste ta hänsyn till att omkring 30 procent av stockholmarna har sin bakgrund i ett annat land än Sverige. Det ska förstås avspegla sig i menyerna. Jag fick också tillfälle att förklara varför jag ogillar Miljöpartiets idé om köttförbud på vissa dagar. Däremot är det förstås självklart att goda vegetariska rätter alltid ska finnas på menyn.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821