juli 07, 2024

Under januari 2017 slopas SL:s zongränser i hela länet, vilket innebär att det blir enklare att resa kollektivt. Det är ett steg i Liberalernas och Alliansens arbete för att göra det smidigare och mer attraktivt att använda kollektivtrafiken.

Men denna reform är inte allt. I våras gjorde Allianspartierna och Miljöpartiet en blocköverskridande överenskommelse om viktiga framtidssatsningar för kollektivtrafiken. Från Liberalernas sida är vi stolta över att den överenskommelsen innehåller flera investeringar som vi varit särskilt pådrivande för.

År 2017 kommer tvärbanans förlängning till Kista att börja byggas. Den utbyggnaden blev hotad när oppositionen tvingade SL till kraftiga besparingar, men vi i Liberalerna har alltid värnat den och är glada att den nu blir av.

Spårväg city kommer att förlängas till Centralen och sannolikt också från Djurgårdsbron till Lindarängsvägen. Det är en viktig pusselbit i att utveckla den attraktiva spårvagnstrafiken i innerstaden. Från Liberalerna sida ser vi det som självklart att planerna fullföljs att förlänga spårvägen genom Norra Djurgårdsstaden mot Ropsten.

Vad gäller busstrafiken innebär överenskommelsen att busslinjerna 810, 861, 862 och 869 säkras, vilket många resenärer efterfrågat.

Förutom allt detta händer mycket annat inom kolletkivtrafiken 2017: Till sommaren kommer Citybanan tas i bruk och ge en betydligt pålitligare pendeltågstrafik i länet. På tunnelbanans röda linje börjar helt nya tunnelbanevagnar att rulla. Tvärbanans förlängning till Sickla blir klar och i Södertälje börjar snart Nordens första elhybridbuss att köra i linjetrafik.

Jag vill med detta passa på att tillönska alla ett riktigt gott nytt kollektivtrafikår 2017!

Här kan ni se en kort, knasig film där SL rullar ihop gamla zongränser:

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821