maj 05, 2024
Kultur

Ett ännu bättre Konserthus…

I nästa vecka fattar Landstingsstyrelsen beslut om att satsa ytterligare 13 miljoner kronor på bland annat förbättringar av akustik och ljus i Stockholms konserthus. Dessutom beslutar vi att titta närmare på hur Konserthuset kan bli mer tillgängligt för alla, men framförallt för dem som måste åka  hiss för att ta sig upp i huset. Se hela ärendet här.

På samman gång kommer vi att godkänna det nya fleråriga avtalet mellan landstinget och Stockholms konserthus (jag skrev om detta tidigare här). Det innebär att stödet till Konserthuset utökas kraftigt, fördelat på

  • 113 mnkr under 2011,
  • 120 mnkr under 2012,
  • 125 mnkr under 2013,
  • 128 mnkr under 2014.

Jämfört med tidigare utökas stödet med 18,5 procent under avtalsperioden.

Det är förstås ingen slump att jag valt att prioritera ett starkt stöd till Stockholms konserthus under mitt första år som kulturlandstingsråd. Stockholms konserthus är en av Sveriges finaste kulturinstitutioner som verkligen lever upp till ambitionerna att erbjuda musikupplevelser i världsklass. Det är ett stort ansvar som vi gärna bär från Landstingets sida att vara huvudfinansiär för verksamheten. Alla stockholmare har all anledning att känna stolthet över Konserthuset. Det kände jag själv tydligt i lördags när jag följde tv-sändningarna från Nobelprisutdelningen som traditionsenligt äger rum i vårt fina, blå konserthus vid Hötorget.

Med de beslut som vi nu står inför kommer vi att skapa fleråriga förutsättningar för verksamheten att utveckla sin verksamhet och samtidigt ge möjlighet att både vässa konserthusets akustiska kvaliteter, förbättra ljuset och se över hur huset kan bli mer tillgängligt för alla besökare.

SVD uppmärksammar Konserthussatsningarna
SvD uppmärksammar Konserthussatsningarna

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821