juli 07, 2024
Liberalerna Sjukvård & hälsa

Ett globaliserat Stockholm

Stockholm är en fantastisk stad, fylld av entreprenörsanda och kreativitet. Här skapas framgångsrika företag som tar världen med storm. I dessa tider känns det viktigt att stanna upp och fundera över de fantastiska möjligheter som ligger framför oss.

Jag kan inte låta bli att fundera på hur det hade sett ut om Stockholm hade haft de optimala förutsättningarna för företagande. Om ingen bostadskris hindrade företagen att rekrytera internationella talanger och om infrastrukturen hade knutit ihop hela länet på bästa möjliga sätt.

Stockholm har en enorm potential som vi som fått förtroendet att leda regionen har i uppgift att ta vara på. Liberaler är särskilt bra på det! I slutet av oktober skrevs handelsavtalet CETA på av EU och Kanada. EU:s handelskommissionär, Liberalernas egna Cecilia Malmström, berättar i Tidningen Nu om hur viktiga frihandelsavtalen är för globaliseringen och jag kan inte annat än hålla med. Det är oerhört viktigt att vi vågar bana vägen för samarbete mellan företag i olika delar av världen. Globalisering och frihandel är den bästa vägen att gå för att minska fattigdom.

Genom ökande export, import och, investeringar gynnas samhällsekonomin – och därmed också individerna, som kan ta del av en allt större tillväxtkaka. Varje framsteg för frihandeln är ett framsteg för liberalismen världen över.

Det är en orolig vardag vi numera lever i. Brexit, flyktingkrisen och Donald Trumps framgångar i den amerikanska presidentvalskampanjen skapar påtaglig oro för framtiden hos många av oss. Då krävs det mer än någonsin tidigare att vårt samhälle är rustat för snabba förändringar. Där spelar frihandel och globalisering en stor roll. För Stockholmsregionen, och hälso- och sjukvården som jag ansvarar för, handlar det till exempel om att bejaka internationella samarbeten och kunskapsöverföring, att vi ska fortsätta ta emot svårt sjuka patienter från andra delar av Sverige och från andra länder och låta våra egna patienter få vård utomlands om vi saknar någon specialistkompetens. Vi ska välkomna människor som kommer hit och vill jobba i vården – vi ska helt enkelt vara en region som präglas av öppenhet.

Jag har nämnt det i tidigare inlägg men det är värt att nämna igen, när människor upplever att utvecklingen går åt fel håll så är Liberalernas uppgift viktigare än någonsin. Att rusta upp samhället för framtidens utmaningar är viktig del av det arbetet. Vi måste ta ansvar och våga leda vägen

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821