juli 07, 2024
Årets Gyllene Äpplet-vinnare
Arbetsliv

Ett gyllene äpple för kunskap

Stockholmslandstingets kunskaps pris Gyllene Äpplet delades ut i onsdags. Jag var med vid prisutdelningen i landstingshuset – den tjugonde i ordningen.

Första priset gick i år till Pernilla Eidenberg, undersköterska på Danderyds sjukhus. Hon ha utvecklat en modell för anhörigstöd på akuten. Andra pris gick till vårdavdelning 3 på Norrtälje sjukhus, som minskat stressen för patienter och personal med hjälp av blinkande ”restaurangpuckar”.

Jag höll ett kort tal vid prisutdelningen och sade bland annat det här:

”All utveckling som sker i vården i form av medicinsk framsteg, innovationer, förändrade arbetssätt och nya metoder är beroende av att det finns människor som ibland stannar upp och säger: ’Vänta nu! Varför gör vi så där? Borde vi inte göra så här i stället?. Sådana medarbetare gör vården bättre, och det vill vi förstås uppmärksamma. Därför finns Gyllene Äpplet, och därför har vi samlats till prisutdelning här idag.

Hälso- och sjukvården är en kunskapsintensiv bransch och all den kompetens och erfarenhet som medarbetarna besitter ska vi naturligtvis ta vara på. Det är en naturlig del i arbetet att man bidrar med förbättringsidéer i stort och i smått – men också att arbetsgivarna är lyhörd och ger utrymme för medarbetare som vill utveckla, och utvecklas.

Som personallandstingsråd är jag alltid stolt över alla medarbetare, all kompetens och all förbättringsvilja som finns i landstinget. Men idag är jag särskilt stolt över just er: Ni som visat en alldeles särskild påhittighet och engagemang, och som därför belönats med Gyllene Äpplet. Stort tack för era insatser!”

Peter Graf och Anna Starbrink.
I samspråk med Norrtälje sjukhus vd Peter Graf.

Läs mer om Gyllene Äpplet och pristagarna här. Titta också gärna på detta filmklipp från prisutdelningen:

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821