maj 05, 2024
Södersjukhuset
Sjukvård & hälsa

Fantastisk förlossningsvård på Södersjukhuset

Den som ska föda barn i Stockholm får ett omhändertagande som är både personligt och professionellt. Men den beslutade utbyggnaden av förlossningsvården är välbehövlig.

I tisdags besökte jag Södersjukhusets förlossningsavdelning och Södra BB, för att få en aktuell bild av förlossningsvården.

Besöket inleddes på Södra BB, en fantastisk avdelning där blivande föräldrar får bo i hotelliknande dubbelrum. Södra BB:s verksamhet bygger på en sammanhållen vårdkedja kring mödravård, förlossning och eftervård, ett koncept som uppskattas av såväl de blivande föräldrarna som av barnmorskorna. På Södra BB kommer nästan 1 500 barn till världen varje år.

På Södra BB får de blivande föräldrarna dubbelrum med egen toalett och dusch.
På Södra BB får de blivande föräldrarna dubbelrum med egen toalett och dusch.
På den här tavlan motsvarar varje knappnål en bebis som fötts på Södra BB.
På den här tavlan motsvarar varje knappnål en bebis som fötts på Södra BB.

På ett annat våningsplan ligger den lite större förlossningsavdelningen. Här föds omkring 6 000 barn om året, och alldeles intill ligger neonatalavdelningen som är beredd att ta hand om nyfödda som behöver särskild vård. Vid mitt besök var alla förlossningsrum upptagna och jag förstod att medarbetarna såg fram emot den kommande renoveringen av förlossningsavdelningen och att de snart kommer kunna flytta in i modernare lokaler.

Sist men inte minst besökte vi Årstaviken hotell, Södersjukhusets nya patienthotell som drivs av företaget Norlandia Care. Här kan nyförlösta föräldrar vistas innan de är redo att återvända hem. Hotellet är alldeles nyöppnat, rummen är jättefina och utsikten över Årstaviken storslagen. En riktigt bra utveckling av Södersjukhusets goda service till nyblivna föräldrar!

I ett av rummen på patienthotellet.
I ett av rummen på patienthotellet.
Patienthotellets trevliga matsal.
Patienthotellets trevliga matsal.

Läget i förlossningsvården i Stockholm är ansträngt, eftersom utbyggnaden inte hängt med i takt med att antalet bebisar blivit allt fler. Men saker och ting är på gång. Vid Sophiahemmet planerar Praktikertjänst att starta BB Sophia under nästa år. Även S:t Görans sjukhus ska få en förlossningsklinik, som öppnar 2017–2018. Detta är en fråga som Folkpartiet länge drivit, och som vi nu glädjande nog fått gehör för. Vi ger oss inte. BB-platserna måste bli fler.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821