december 12, 2023

Att vara beroende är motsatsen till frihet och ett stort hot mot hälsan. När någon blir sjuk i beroende drabbas även de som står dem nära. Därför är det otroligt viktigt att beroendevården fungerar som den ska och ständigt utvecklas. Beroendecentrum Stockholm är en viktig del i detta och gör dagligen ett viktigt jobb. De satsar stort på att öka tillgängligheten i sitt behandlingsutbud. Förra året öppnades egenanmälan till behandling via nätet för alkoholmissbruk. Och för någon vecka sedan även för cannabisanvändning och spel om pengar.

Genom egenanmälan till behandling via nätet ökar tillgängligheten och fler som tidigare stått utanför vården får en enklare väg in. Tjänsten välkomnar dessutom alla i Sverige, ett stort plus.

Sänkta trösklar för att söka hjälp räddar liv. Det är ett ständigt pågående arbete. För den som känner sig osäker på att söka vård, men ändå vill ha stöd eller rådgivning, finns andra alternativ som är anonyma.

Droghjälpen är ett exempel, som också drivs av Beroendecentrum Stockholm men som en anonym stödtjänst istället för behandling.  Motsvarande tjänster för alkohol är Alkoholhjälpen, som erbjuder webbaserat stöd, och Alkohollinjen, som ger stöd via telefon. När det gäller spel om pengar finns stödtjänsten Stödlinjen, som drivs av Centrum för psykiatriforskning. Det finns även stöd att få för den som önskar sluta röka eller snusa, hos Sluta-röka-linjen. Här finns mer att läsa.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823