april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Fler vill ta strid mot undernäring

Man borde ta ett helhetsgrepp om äldres undernäring, uppmanar FP-politikern Lina Nordquist. Hon uppskattar de förslag mot undernäring som jag varit med att ta fram.

Bestick”Nu måste vi alla delta i arbetet för att ge våra äldre en värdigare ålderdom”, skriver Lina Nordquist, docent i fysiologi och liberal landstingspolitiker, i ett debattinlägg i tidningen NU (ej på nätet). Inlägget föranleds av en Folkparti-rapport om undernäringen av äldre som Ann-Katrin Åslund, kommunpolitiker i Stockholms stad, och jag tagit initiativ till.

Det gläder mig att Lina Nordquist uppskattar vårt initiativ och att hon gärna vill att det sprids till fler landsting. Nordquist tar själv upp ett antal viktiga aspekter, till exempel att äldre ofta tar många läkemedel vilket kan leda till att man får magproblem vilket påverkar aptiten. Läkemedelsgenomgångar är därför en effektiv medicin mot undernäring.

Lina Nordquist efterlyser ett helhetsgrepp om äldres undernäring. Det kan t.ex. handla om att stimulera äldres rörlighet. Tillgång till arbetsterapeuter inom äldresjukvården är viktigt – men också god samhällsplanering, påpekar Lina Nordquist. God belysning och sandade vintervägar gör det lättare för äldre att ta korta promenader.

Jag kan inte acceptera att svensk vård och omsorg låter äldre människor svälta. Arbetet mot undernäring av äldre borde bli en huvudfråga och min ambition är att göra verklighet av Lina Nordquists uppmaning: ”Låt åtgärdsprogrammet mot undernäring bli startskottet för en ny syn på äldres hälsa”!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821