juli 07, 2024
Jämställdhet Kultur Liberalerna

Fogelstads kvinnliga medborgarskola

Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin Elin Wägner samt Kerstin Hesselgren. Det var de frisinnade kvinnorna som utgjorde Fogelstadgruppen som bildade den kvinnliga medborgarskolan och tidningen Tidevarvet i början av 1920 talet.

Det var Elisabeth Tamm som ägde godset Fogelstad i Sörmland som upplät fastigheten som skulle bli medborgarskolan för kvinnor.

Fogelstadgruppen, från vänster: Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner. Längst fram Kerstin Hesselgren.

Tamm blev, tillsammans med Kerstin Hesselgren (”Kerstin den första”), bland de första kvinnor som tog plats i Sveriges riksdag, men innan dess var hon första kvinnan i landet på posten som kommunalnämndens ordförande, dåtidens kommunstyrelse.

Jag är ordförande i nybildade Kerstin Hesselgren Akademin och därför väldigt nyfiken på Kerstin Hesselgrens engagemang i Fogelstad. I helgen fick jag och ytterligare några personer möjlighet att besöka den gamla Medborgarskolan och se både huvudbyggnaden och det lilla men mycket innehållsrika museet över Fogelstadgruppen, Tidevarvet och kvinnliga Medborgarskolan. En fantastisk plats!

Jonas Förare, Anders Johnson, jag och Birgitta Rydell besökte Fogelstad.

Idag pågår ett fantastiskt arbete med att återskapa Fogelstad som en plats för viktiga möten och lärande i Fogelstadsgruppens anda med vår tids frågor på agendan. Verksamheten drivs ideellt och är beroende av mångas stöd för att kunna vårda fastigheten och arvet av Fogelstads kvinnliga Medborgarskola. Jag har just anmält mig som månadstidskrift för att stödja initiativet. Om du också vill bidra kan du göra det här.

I ett gräl säger Elisabeth Tamm att Honorine Hermelin kan packa ihop och lämna Fogeslstad, men inser när hon gett sig av att skolan inte klarar sig utan sin rektor, som dock ställer som krav: ”Då vill jag att du sätter upp din vackraste kakelugn här på Lilla Ulfåsa, så att alla kan se den”. Och så blev det.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821