oktober 10, 2023
Sjukvård & hälsa

Folkhälsoobligation ger resultat

Hur kan vi stärka hälsan och förhindra insjuknande i allvarliga folksjukdomar som diabetes? Det har jag funderat mycket på. Det mesta av vårt fokus i regionerna ligger förstå på att vårda de som drabbats av sjukdom eller skador. Men det vore förstås mycket bättre om folk slapp bli sjuka.

Vi är vana vi att regionerna lägger det mesta av pengarna på att vårda redan sjuka. Det är förstås en nödvändig prioritering när människor redan är sjuka. Men jag ville göra mer för att förebygga ohälsa och vi insåg att vi behöver samarbeta med andra, utanför regionen. Så väcktes tanken i vår organisation på en hälsoobligation, som nu är sjösatt som den första i sitt slag. Jag berättade om hälsoobligation här på bloggen inför att den startade 2020.

Idag träffade jag och Margareta Hamark (L) i regionens Folkhälsoberedning Fredrik Söder och Health Integrator som arbetar med att stödja personer i riskzonen för att utveckla diabetes för att höra hur arbetet går. Det var verkligen roligt att ta del av de fina resultaten såhär långt. Av de som deltar hälsoprogrammet, som vår hälsoobligation bygger på, har många förbättrat sin hälsa och har inte längre samma risk att utveckla diabetes. Det betyder mycket för vården, för samhällsekonomin och mest av allt för de berörda människorna. Hälsa är frihet!

Jag vill gärna att vi i Region Stockholm och i hela Sverige utvecklar moderna finansieringslösningar och bra digitala plattformar och andra insatser för att stärka hälsan och förebygga sjukdomar och skador. Det vinner vi alla på, regionerna som kan få minskade vårdbehov hos befolkningen , entreprenörer som kan erbjuda tjänster, samhället i stort som slipper både direkta kostnader och att befolkningen ska fara illa på olika sätt, men framförallt de direkt berörda människorna som vinner hälsa och livskvalitet. Hälsa är frihet!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823