maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Folkhälsosatsningar ger resultat

I Folkpartiet har vi länge drivit frågor om hur vi kan stärka människors hälsa. Idag presenterar min kollega Birgitta Rydberg inte mindre än två  bra grejer i Dagens Nyheter.

Den ena handlar om hur vi förstärker landstingets insatser mot barnfetma med hälsovägledare, den andra om det framgångsrika arbetet med  ”motion på recept”. Folkhälsoarbetet ska göras med individens behov och rätt till integritet i centrum. Många är intresserade av att utveckla sin egen hälsa och kanske bryta dåliga vanor. Då ska hälso- och sjukvården kunna bidra med stöd. Det finns många goda exempel på detta, till exempel de nya hälsomottagningarna som jag tidigare skrivit om. Som kulturentusiast vill jag förstås också slå ett slag för kulturens betydelse för hälsan också, till exempel kan musik vara rena medicinen.

Dagens nyheter handlar om behovet av att ge gott stöd för att minska barnfetman, som är oroväckande utbredd. Vart femte barn i Stockholms län väger för mycket. Att bryta den utvecklingen känns som en viktig investering i unga stockholmarens hälsa för hela livet. Redan i maj startar ett antal häslovägledare sin verksamhet på ett antal barn- och mödravårdcentraler samt barnmedicinska mottagningar i Rinkeby, Husby, Kista och Skärholmen. Vi hoppas att det hela slår väl ut och då kan vi sprida modellen över länet. 

Idag skriver DN om två hälsonyheter. Birgitta Rydberg (FP) flyttar fram positionerna i arbetet för bättre hälsa bland stockholmarna.
Idag skriver DN om två hälsonyheter. Birgitta Rydberg (FP) flyttar fram positionerna i arbetet för bättre hälsa bland stockholmarna.

Motion på recept var det andra ämnet för dagen. Det innebär att läkare skriver ut medicin i form av motion. Detta har nu fått ett ordentligt lyft i Stockholms län På fem år har antalet recept på motion ökat från drygt 3.000 till drygt 31.000.

Personligen väljer jag att ”självmedicinera” med motion. Stegtävlingen är i full gång och jag samlar steg så gott jag förmår. Det känns ju onekligen rätt lustfyllt med promenader nu när vårsolen värmer skönt.

Läs mer på Birgitta Rydbergs blogg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821