september 09, 2023
Arbetsliv Val 2014

Folkpartiet vill lyfta undersköterskorna

Igår tapetserade fackförbundet Kommunal tidningen Metro med stora annonser om att undersköterskorna vill ha en ny regering. Det är synd att Kommunal osynliggör det positiva Folkpartiet och Alliansen gjort för regionens och landets undersköterskor under den gångna mandatperioden.

Det är i Alliansstyrda regioner och landsting som undersköterskorna tjänar mest. Men vi ger oss inte: Kompetens ska betala sig ännu bättre.

Folkpartiet har inte glömt bort undersköterskorna. Tvärtom är det Folkpartiet som framhåller det viktiga arbete som undersköterskorna gör i vården och att deras kompetens behövs vid sidan av andra yrkesgruppers. Bl.a. därför har vi, etablerat Vård- och omsorgscollege där framtidens undersköterskor får en utbildning som förbereder dem väl för arbetslivet.

Undersköterskor tjänar mest i (Alliansstyrda) Stockholms läns landsting. Näst mest i (Alliansstyrda) Region Skåne. Minst i (S-styrda) Västra Götaland. Det är också Västra Götaland som betalat den minsta löneökningen jämfört med 2012.

Medellön undersköterskor Stockholm, Skåne och Västra Götaland 2012–2013

Vi prioriterar god löneutveckling också utifrån utbildning och kompetens. Därav satsning på sjuksköterskor, och än mer specialistsjuksköterskor.Vad gäller sysselsättningsgrad har vi inte fått några signaler om att det förekommer ofrivillig deltid i landstinget-

Vid sidan av detta finns det också skäl att nämna jobbskatteavdraget, som gett varje undersköterska en extra månadslön varje år – eller 1.888 kronor i månaden, för den undersköterska som har medellönen i Stockholm. Ett välbehövligt satsning på löntagarna.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823