juni 06, 2024

”När en passagerare blir akut sjuk under en flygresa frågar kabinpersonalen: ’Finns det en läkare ombord?’ Det finns ett skäl till att de inte frågar: ’Finns det en homeopat ombord?'”

Det är slutklämmen på en ledare i tidskriften Folkvett, som ges ut av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. I ledaren tar man upp den senaste tidens uppmärksammade fall med läkare som kombinerat sitt läkaryrke med att utöva homeopati och healing – verkningslösa behandlingar utan stöd i vetenskapen. Socialstyrelsen har dragit läkarna inför domstol, men läkarna har fått rätt, bland annat för att det inte kunnat visas att de alternativa ”behandlingarna” medfört direkt fara för patienterna.

I ledarartikeln nämner man också den debattartikel som Birgitta Rydberg och jag skrivit i frågan. Där argumenterar vi för att hälso- och sjukvårdslagen bör ses över, om det nu är så att det finns sådana luckor i lagstiftningen att humbugdoktorer kan slinka igenom. Varje patient måste kunna känna sig trygg i att den behandling som ges av en läkare har stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.

Jag har tidigare bloggat i detta ämne, se här, här, här och här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821