maj 05, 2024
Valet 2010

Förbifart eller kollektivtrafik. Eller både och…

S, V och MP lyckas inte komma överens om hur de ska ha det med trafiklösningarna för Stockholmsregionen. För bara några veckor sedan lovade Jämtin att köra över MP i frågan om Förbifarten. Nu har de istället kört över henne.

De rödgröna konflikterna ska lösas med en folkomröstning där valet ska stå mellan Förbifart eller kollektivtrafik. Idiotiskt. Vi ska inte välja antingen det ena eller andra. Vi ska ha både och. Och det är just det som den nyligen träffade Stockholmsöverenskommelsen handlar om.

Under det närmaste decenniet kommer stora satsningar att göra på kollektivtrafiken men också på vägar, främst Förbifarten. Det tycker jag är bra och långsiktigt uträknat. Merparten av stockholmarnas satsade pengar kommer att gå till kollektivtrafik i de planer som finns idag.

Personligen åker jag pendeltåg varje dag och buss och tunnebana rätt ofta. Det funkar i huvudsak utmärkt. Ibland använder vi vår bil också, framförallt när vi ska handla eller göra någon längre tur dit kollektivtrafiken inte funkar lika smidigt. När Stockholm växer och vi blir alltfler som ska ta oss fram i vårt län behöver vi förstås anpassa förutsättningarna efter detta. Det betyder självklart utbyggd kollektivtrafik, men det betyder också fungerande vägnät som kan avlasta innerstaden och göra transportena i regionen smidiga.

Den där tillsynes smart uträknade folkomröstningen som  S, V och MP tänkt sig är lite för fiffig. Det är så uppenbart att det handlar om deras interna problem med att komma överens. Det är dessutom en märklig tanke att regeringen, i det fall det skulle bli maktskifte, skulle kunna tvinga Stockholms läns kommuner, av vilka förmodligen många skulle vara Alliansstyrda, att hålla folkomröstningar som de själva inte alls vill befatta sig med. 

Ett smartare och hederligare sätt att hantera frågan om Förbifarten är förstås att partierna göra det till en valfråga i Stockholm. Väljarna är kapabla att välja de politiker som står för den politik de gillar på det här området också. På så sätt kan vi ägna oss åt politiska sakfrågor istället för listigt taktiserande.   

Läs också: DN, Svd

Per Altenbergs blogg, Lotta Edholms blogg, Hans Åbergs blogg, Maria Wallhagers blogg, Martin Andreassons blogg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821