juli 07, 2024
Landstinget satsar 10 miljoner på fler ST-läkartjänster
Arbetsliv Sjukvård & hälsa

Fördubblad satsning på specialistläkare

Stockholms läns landsting kommer att utöka sin särskilda satsning på fler ST-tjänster. En dubbelt så stor satsning 2014 på 20 miljoner kronor kommer att ge 80–90 fler tjänster för blivande specialistläkare med fokus på bristspecialiteter.

Landstinget satsar på fler ST-läkareDetta tillsammans med en kraftig utökning av utbildningen av specialistsjuksköterskor och höjda löner för specialistsjuksköterskor på akutsjukhusen är andra personalsatsningar i landstingets budget för 2014, som debatteras och antas nästa vecka.

För tredje gången denna mandatperiod utökar vi vår satsning på blivande specialistläkare. Under 2011 satsades 10 miljoner extra, i år 2013 har vi gjort ytterligare en satsning på 10 miljoner och nästa år 2014 kommer vi att satsa dubbelt så mycket – alltså 20 miljoner. Vi satsar extra på ST-läkare för att dagens och framtidens patienter behöver fler specialister. Framtidens hälso- och sjukvård handlar om att vi har tillräckligt många kompetenta medarbetare i vården, och landstinget tar sitt ansvar för framtidens läkare på allvar. Tidigare satsningar har gett 43 respektive 46 ST-tjänster i bristspecialiteter som allmänmedicin, geriatrik och psykiatri. Det är bland andra framtidens husläkare, äldreläkare och psykiatrer som vi satsar på. Nu kommer ytterligare 80-90 blivande specialistläkare kunna starta sin specialisttjänstgöring under 2014.

Uppdatering: Dagens Medicin uppmärksammar satsningen. Även Sveriges Radio rapporterar om satsningen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821