maj 05, 2024
Lise Lidbäck, kandidat tilll andstinget 2014.
Liberalerna

Framtidens liberala sjukvårdspolitiker

Tillåt mig presentera en av kandidaterna i nästa års landstingsval: Lise Lidbäck från Upplands-Bro. Med Lise i landstinget får vi en klar socialliberal röst som vill förändring. Hon vet vad hon talar om både genom sina personliga erfarenheter och genom en stor kunskap som hon byggt upp under lång tid.

Vi har samarbetat under några år i Stiftelsen Vintersols styrelse. Jag är också hennes mentor i Folkpartiets utvecklingsprogram för kandidater i nästa val. Och nu har hon bestämt sig för att satsa på landstinget. Jätteroligt, tycker jag. Jag passade på att ställa några frågor till Lise:

Vem är du?

En glad visionär i mina bästa år som bor i Kungsängen utanför Stockholm tillsammans med make och två katter. Har alltid haft ett stort intresse för politik och samhällsfrågor och brinner särskilt för frågor som rör människors sociala och mänskliga rättigheter. Är en sann idealist med starka liberala värderingar och har en vision om ett samhälle som har en tilltro till alla människors rätt till självförverkligande och förmåga att utvecklas. Ett samhälle som är öppet för alla och där tillgänglighet i alla dess bemärkelser är en självklarhet!

 Varför kandiderar du till landstinget? 

– Jag har alltid haft ett stort samhällsengagemang och anser att det mångfaldiga samhället måste speglas även i politiken. Jag vill bland annat arbeta för en trygg och tillgänglig vård och omsorg med valfrihet, för äldre och för personer med funktionsnedsättningar. Jag representerar en del av befolkningen var tillvaro det fattas många beslut om, men som är väldigt underrepresenterad i politiken. Här känner jag att jag har en viktig roll att fylla!

Vilka är dina politiska hjärtefrågor, där du vill göra skillnad?

– Jag vill se ett mer inkluderande samhälle där tillgänglighetsaspekten tas på största allvar. En bra fungerande sjukvård med valfrihet för alla livets skeden, är också centralt.

– Rätt till en personligVårdkoordinator/ombudsman  till alla som har ett omfattande vårdbehov. Att exempelvis ha en svår funktionsnedsättning/ sjukdom kan innebära upp till 40 olika myndighets- och vårdkontakter att hålla rätt på, ibland ännu fler. Att få livet att fungera under sådana omständigheter är givetvis mycket svårt. Att få hjälp att med att samordna resurser, förebygga och åtgärda problem och en möjlighet till personlig kontakt via exempelvis telefon är oerhört värdefullt och innebär en stor vinst för både patient och landsting.

Hur tror jag att det går i valet?

– Jag tror att det kan finnas en möjlighet att väljarna kanske har tröttnat och nu vill ha nya fräscha tankar och idéer. Vi måste vässa oss och bli ännu bättre på att förklara vad vår liberala politik står för, som exempelvis vad begreppet valfrihet kan innebära i människors liv. Om vi lyckas göra detta, så tror jag att vi har stora möjligheter att vinna valet!

Jag säger: Lycka till Lise, med dig som kandidat till landstinget får väljarna ett nytt fräscht ansikte med nya tankar och idéer om hur vi kan fortsätta att utveckla hälso- och sjukvården i vårt län.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821