juli 07, 2024
Kultur

Fria ordet i praktiken

 

Sverigedemokraterna i Uppsala vill avveckla kommunens engagemang som Fristad för förföljda författare. Jag blir arg bara jag tänker på deras brunsmutsiga idegods. Uppsala öppnade sin famn för förföljda författare för några år sedan när jag var kulturchef i stan. Folkpartiets Jan-Erik Wikström som då var ordförande i kulturnämnden drev frågan politiskt och jag var i högsta grad pådrivande för att Uppsala stad skulle ta sig an utmaningen att göra något i praktiken för att stärka det fria ordet och bli en verklig fristad. Vi inledde ett mycket givande samarbete med Svenska PEN kring detta.  

Av alla beslut som togs under de åren jag var i Uppsala kring utveckling av kulturverksamheterna med nytt konserthus, omstarten för Reginateatern, rustningen av Biotopia, nya bibliotek och mycket annat tycker jag att detta med Fristad för förföljda författare är det man kan vara allra stoltas över. Inte för att det handlade om mycket pengar eller fantastiska byggander eller ens en starka publikrespons utan för att det gör så stor skillnad i det som är kulturpolitikens kärna: Det fria ordet.

Vår första gästförfattare var Taslima Nasrin som gjort sig känd som en mycket stridbar skribent för frihet och inte minst kvinnors rättigheter. Sedan har poeten Anisur Rahman varit gästförfattare under en period och han har verkligen blivit en del av Uppsalas litterära liv, och i den stan vill det inte säga lite. Att värna det fria ordet i praktisk handling syftar förstås ytterst till att skydda en del av friheten som många av oss tar för självklar, men som ändå är alltför få förunnat i vår värld.  Men det går inte att bortse från det stora mervärde fristadssystemet ger för värdstaden. Kulturlivet blir lite rikare och roligare.

Det är förstås ingen överraskning att Sverigedemokraterna inte gillar detta. De har aldrig begripit det där med frihet, mänskliga rättigheter och respekt för andra människor. Och de har heller aldrig förstått värdet av bildning och fördjupning som är precis vad många författare representerar.

Idag skriver Ola Larsmo alldeles utmärkt i DN om Fristaden Uppsala och om Sverigdemokraternas sunkiga politik. Läs här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821