oktober 10, 2023
Frihet måste försvaras

Friheten måste försvaras. Ukrainas sak är vår

Invasionen av Ukraina som Ryssland så hänsynslöst nu nu genomför är fruktansvärd. Vi måste ge Ukraina vårt fulla stöd.

Idag medverkade jag i en manifestation mot Rysslands invasion av Ukraina, som
Nordic Ukrainian Forum organiserade. Jag var inbjuden som talare och ville förstås gärna bidra, även om orden inte alls räcker till för att beskriva det vi nu ser hända i ukraina.

Här är mitt tal, (som jag dock inte höll ordagrant):

Frihetsvänner. Ukrainavänner!

Friheten måste försvaras. Det som nu sker är en katastrof som drabbar ukrainska män, kvinnor och barn. I morse vaknade jag till nyheten att 200 000 människor beräknas redan vara på flykt. Och kriget har redan skördat flera dödsoffer, bland annat har en liten, 6 årig pojke dödats i kriget. Och vi vet att många, många barn är skräckslagna nu över det krig som slagit tryggheten i spillror. Vi måste ge dessa barn hopp.

Jag var ung på 90-talet. Efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning var det en härlig, frihetlig tid. Vi var många som reste i Europa och fick känna smaken av frihet, knöt vänskapsband och var uppfyllda av de till synes oändliga möjligheterna. Vi var glada. Och vi var naiva. Vi trodde att friheten hade segrat. Idag vet vi alltför väl – och allra mest vet det ukrainska folket – att friheten aldrig får tas för given. Frihet måste försvaras.

Fria länder måste nu samarbete och ge Ukraina allt stöd. Det är bra att betalsystemet Swift nu begränsas. Det är bra att Tyskland förser Ukraina med vapen. Det är bra att EU och USA agerar. 

Sverige gör goda insatser exempelvis med humanitärt stöd till de krigsdrabbade. Från min egen organisation – Region Stockholm förbereder vi oss på att göra vad vi kan för att hjälpa till. Karolinska Universitetssjukhuset förbereder sig för att ta emot patienter från Ukraina som skadas i kriget om det kommer att finnas behov. Vi planerar också för att möta hälsobehoven hos flyktingar som kanske kommer hit, och för att stödja alla de som lever här idag med personliga band till Ukraina och kan behöver stöd för sin psykiska hälsa.

Men Sverige måste göra mer. Mycket mer. Vårt land måste göra vad vi kan för att markera mot Ryssland och för att stödja Ukraina. Ukraina kämpar beslutsamt och modigt för att försvara sin frihet. Frihetskampen måste föras med vapen. Sverige behöver hjälpa Ukraina med krigsmaterial, med vapen. Nu är det inte läge att tveka. Regeringen måste agera snabbt för att vi ska kunna förse Ukraina med de vapen de behöver.

Ryssland vill ta friheten från det ukrainska folket och tvinga dem till underkastelse. Det är förskräckligt. Men det kanske också bara är början. Ryssland hotar flera länder och talar sitt obehagliga maktspråk. Den fria världen måste säga stopp nu. Rysslands maktambitioner måste hindras.

Ukranias folk måste få leva i frihet och ha rätten att forma sin egen framtid.

Tillägg: Ikväll kom beskedet att Sverige ska bidra även med vapen till Ukraina. Det är ett viktigt beslut som äntligen fattats. Sverige kan inte låtsas som att kriget inte är vår angelägenhet. Frihet måste alltid försvaras. Och ibland -nu – måste det göras med vapen. Det betyder allt för Ukraina, men i förlängningen också mycket för Sverige och hela Europa.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823