oktober 10, 2023
Sjukvård & hälsa

Fusk med covid-tester livsfarligt spel med människors hälsa

Det rullas just nu upp en riktig häva där oseriösa aktörer vill slå mynt av pandemin genom att lura på människor falska covid-19-tester.

Systematiskt felaktiga covid-tester är ett mycket allvarligt fel som måste beivras av såväl tillsynsmyndigheter som rättsväsendet. Att lura på människor falska tester är ett obegripligt ansvarslöst och cyniskt agerande, och sannolikt brottsligt. Jag noterar att såväl IVO som polis och åklagare agerar och det glädjer mig. Sådant hälsofarligt humbug måste beivras mycket kraftfullt.

Konsekvenserna av de falska covid-testen är oerhört allvarliga på tre sätt. Det drabbar det kanske hundratusental svenskar som fått ett ogiltigt provsvar. Det kan ha orsakat ökad smittspridning då människor falskeligen förletts tro att de är friska och agerat utifrån det, men kan ha varit virusbärare. Och det riskerar att skada förtroendet för vården och smittskyddsåtgärderna, när vi står mitt i en pandemi.

Region Stockholm har inte själv någon relation till de som utför dessa tester eller rådighet i frågan. Vi hanterar inte PCR-reseintyg, men det är uppenbart att konsekvenserna för de skyldiga måste bli mycket kraftfulla. Förutom de eventuella rättsliga straff som utdöms, räknar jag med att de här totalt ansvarslösa aktörerna inte kommer ha någon som helst medicinsk framtid i Sverige.

Människor måste kunna lita på vården och varandra. Tilliten och förtroendet mellan oss medmänniskor är något av viktigaste som bygger ett fungerande samhälle, en trygghet och frihet i vardagen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823