maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Gärna fler aktörer i vården

Debatten om privata alternativ i vården fortsätter. Idag medverkar jag i P1s Godmorgon världens reportage om regeringens förslag om en ny stopplag som kom som en reaktion på mitt förslag om att upphandla ännu ett akutsjukhus i Stockholm. Erfarenheterna från S:t Göran, som drivs i privat regi är goda.

Samtidigt som debatten pågår i media görs varje dag stora insatser i vården av små och stora entreprenörer. 60 procent av vårdcentralerna i Stockholms län drivs i privat regi. Över en miljon människor här har valt privat vårdcentral.

Inom ett trettiotal områden finns numera valfrihet för patienter och ett flertal utförare som erbjuder vården genom sin familjer.

S:t Görans sjukhus är ett framgångsrikt akutsjukhus som uppskattas av både medarbetare och patienter.

Många tusen människor arbetar för de privata vård- och omsorgsaktörerna. 2500 välfärdsföretag i Stockholms län drivs av kvinnor.

Debatten lär fortsätta. Men jag har mycket svårt att se att framtiden ligger i att vi ska rulla tillbaka valfriheten för patienter, avveckla tusentals medarbetares arbetsgivare och säga nej till andra sätt än landstingets eget att driva hälsoväg och sjukvård. Valfriheten är här för att stanna.

Här hittar du inslaget P1s Godmorgon världen

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821