maj 05, 2024
Grönsaker. Bild: Peggy Greb/Wikimedia Commons
Sjukvård & hälsa

Gärna vegetariskt – men inget köttförbud

Bland alla de saker som diskuteras på dagens landstingsfullmäktige finns en motion från Miljöpartiet, som anser att alla patienter ska äta köttfri mat en dag i veckan. Ett lite konstigt resonemang tycker jag, som går stick i stäv med den vision för patientmåltiderna som Miljöpartiet var med och beslutade om i maj.

Där säger vi att alla patienter ska serveras ”en god smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser”. Miljöpartiet verkar vilja nu vilja lägga till ”förutsatt att man inte vill äta kött” i den visionen. Det tycker jag är ett dåligt förslag.

Jag säger ja till tuffa miljökrav på våra verksamheter och jag tror på varje människas egen förmåga att fatta beslut om personliga val utifrån sina egna behov och med hänsyn till sin omgivning. Jag säger nej till köttförbud.

Att minska köttkonsumtionen i samhället är bra, eftersom det kan bidra till att minska matens klimatpåverkan. Men när det gäller vad som serveras i sjukvården tycker jag att det är en viktig sak man ska tänka på: Människor ligger inte på sjukhus av eget val, de ligger där för att de är sjuka. Då måste vi från landstingets sida respektera att människor är olika, och inte i onödan komma med pekpinnar om vilken mat som är bra eller dålig att äta.

Många patienter har dålig aptit, men behöver ändå få i sig mat för att må bra. Att då få välja själva från ett stort utbud av rätter är viktigt. Jag ser hellre att man erbjuder smakliga vegetariska rätter varje dag i veckan.

Jag har tidigare bloggat om köttförbudet, se här, här och här.

Uppdatering: fullmäktige beslutade sent på kvällen att bordlägga motionen så vi får vänta till nästa möte innan beslut fattas.

Läs mer om Köttfri måndag-initiativet här: Aftonblandet debatt, Aftonbladet ledare

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821