maj 05, 2024
Hbt-liberaler anordnade seminarium i Pride House
Liberalerna

Gästblogg: Kärlek på lika villkor

Idag har min medarbetare Jesper Svensson besökt Pride House och lyssnat på ett seminarium med Birgitta Ohlsson. I ett gästinlägg berättar han om några punkter i EU-ministerns budskap. Från min semester här i Dalarna vill jag passa på att önska alla Happy Pride!

Positiv utveckling – men orosmoln finns

”Det är som ’walking on broken glass'”, sade EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP), apropå sitt engagemang för hbtq-personers rättigheter i olika länder. Som utländsk politiker måste man gå försiktigt fram och vara lyhörd gentemot de lokala aktivisterna, förtydligade hon.

Birgitta Ohlsson underströk att hon alltid är noga med att bara delta i t.ex. prideparader om den lokala hbtq-rörelsen välkomnar henne. Politiker som agerar klumpigt och prioriterar sitt eget behov av uppmärksamhet och politiska poäng på hemmaplan kan göra mer skada än nytta.

Detta berättade Birgitta Ohlsson idag under ett seminarium som Folkpartiets sidoorganisation Hbt-liberaler arrangerade i Kulturhuset (som under denna vecka är Pride House). Temat för seminariet var ”Kärlek på lika villkor” och Birgitta Ohlsson gjorde en kort exposé över familjepolitiken i olika europeiska länder.

Birgitta Ohlsson (FP)
Birgitta Ohlsson (FP)

I medierapporteringen har inte minst den dystra utvecklingen i Ryssland varit ett överskuggande orosmoln. Men även på andra håll går utvecklingen sakta, eller åt fel håll. I Spanien har t.ex. den konservativa regeringen flaggat för att man vill avskaffa samkönade äktenskap (som varit tillåtna sedan 2005) och i Ungern vill Fidesz, det konservativa och nationalistiska parti som har makten, skriva in i grundlagen att äktenskapet är en institution mellan man och kvinna.

Samtidigt händer mycket som är positivt. Nederländerna var det första land i Europa som införde könsneutrala äktenskap, år 2001. I Sverige genomdrev Alliansregeringen en liknande reform 2009 och i Frankrike kunde den första samkönade vigseln genomföras tidigare i år. Den färska EU-medlemmen Kroatien är ett av få länder på Balkan med en välorganiserad hbtq-rörelse – och en utrikesminister, Vesna Pusić, som gärna deltar i prideparader.

Även i Polen, där många är värdekonservativa, var det nära att en partnerskapsreform drevs igenom tidigare i år. Birgitta Ohlsson, som särskilt berömde premiärminister Donald Tusk och de två parlamentsledamöterna Anna Grodzka och Robert Robert Biedroń från den liberala rörelsen Palikot. Birgitta Ohlsson gläds också åt att FN nu äntligen, på initiativ från Ban Ki-moon, tycks få upp ögonen för hbtq-frågorna.

Om man tycker det går långsamt på sina håll så påminde Birgitta Ohlsson också om att kampen för hbtq-personers rättigheter tagit tid även i Sverige. När hon föddes, år 1975, betraktades homosexualitet fortfarande som en sjukdom. Tio år senare rådde den svenska ärkebiskopen homosexuella att leva i vänskap och celibat. Partnerskapslagen infördes 1995, men det är på 2000-talet som de flesta reformer skett, menade Birgitta Ohlsson. Som naturligtvis kommer fortsätta att arbeta för att hbtq-personer ska ha samma värde som alla andra – i Sverige, Europa och världen.

Jesper Svensson

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821