september 09, 2021
Markus Jenkinson
Sjukvård & hälsa

Gästbloggare: Markus om privat drivna sjukhus

Idag gjorde Markus Jenkinson sin sista prao-dag hos oss på landstingskansliet. Samtidigt publicerade landstinget en rapport där tre akutsjukhus jämförts med varandra. Här skriver Markus ett gästblogginlägg om rapporten.

I en färsk rapport från landstinget jämförs olika akutsjukhus med varandra. Rapporten visar att det privat drivna S:t Görans sjukhus har nöjdare patienter – och levererar vård till en lägre kostnad.

I landstingsrapporten har man jämfört tre olika sjukhus med varandra: Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och det privat drivna Capio S:t Görans sjukhus. I rapporten sammanfattas resultatet av en benchmarkingstudie av akutsjukhusens effektivitet som utfördes av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen under 2014.

Rapporten är delvis baserad utifrån DRG-poäng, vilket är ett instrument för överskådlig verksamhetsbeskrivning, kostnadskontroll och resursstyrning. När man jämför sjukhus drivna av privata aktörer med sjukhus drivna av landstinget så ser man en tydlig skillnad. Rapporten visar att S:t Görans sjukhus är mycket mer produktivt och kostar mindre jämfört med Danderyds sjukhus och Södersjukhuset när man räknar på DRG-poängskalan.

Att sätta stopp för denna produktivitet och framgång skulle sannolikt ha en negativ inverkan på Stockholms sjukvård och riskera att innebära att skattebetalarna gick miste om viktig kvalitetsutveckling och ekonomisk effektivitet.

Om man tittar på patientupplevd kvalitet så ser man att helhetsintrycket på verksamheterna skiljer sig ganska mycket. På S:t Görans sjukhus är patienterna mer nöjda med akutmottagningar, öppenvård och slutenvård än vad de är på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. När det kommer till det ekonomiska så visar data från sjukhusen att S:t Görans sjukhus kostar mindre än de andra sjukhusen.

Sammanfattningsvis visar jämförelsen att det privat drivna sjukhuset levererar högre kvalitet till ett lägre pris. Om man skulle stoppa dessa privata aktörer från att driva sin verksamhet så skulle det innebära inte bara ekonomiska problem men även att medborgarna i Stockholms läns landsting skulle behöva nöja sig med en vård som har lägre kvalitet.

/Markus Jenkinson

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1725