juni 06, 2024
Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem. Ohälsosamma matvanor, låg fysisk aktivitet och fetma orsakar tillsammans 28 procent av sjukdomsbördan i Sverige och bidrar till den allvarliga ökningen av diabetes typ 2. Överviktsproblemen är dessutom ojämnt spridda i befolkningen. Kanske kan Pokémon Go hjälpa oss att hålla formen.

Det är klart att övervikt och fetma kan bero på många saker som andra sjukdomar eller gener men det är ett sjukdomstillstånd som går att påverka med livsstilsval. Detta gör att det kan bli klurigare för hälso- och sjukvårdspolitiken att påverka. Det går naturligtvis och vi gör flera stora insatser. Bland annat ska landstinget nu arbeta efter den nya handlingsplanen mot övervikt och fetma, HPÖ.
Men om inte patienten är med och själv tar ansvar för livsstilsförändringar blir det svårare att nå tydliga resultat.

En livsstilsfaktor som många föräldrar oroar sig över är att ens barn inte ska röra på sig tillräckligt mycket. Av det skälet tycker jag det är roligt att det nya mobilspelet Pokémon GO dragit in likt en storm över Sverige och världen. Hypen har närmast exploderat till en folkrörelse.
För er som har missat mobilspelsappen så är Pokémon Go ett spel där du måste gå runt i den riktiga världen för att hitta små monster. Jag har själv fastnat för spelet. Det är ett lekfullt sätt att spela som dessutom gör att jag kommer ut. Personer i min närhet som gärna stannat inne vid skärmen har nu tagit sig ut i den friska luften för att fånga alla monster de kan. Roligt, har vi också.

Politiker kan och ska göra mycket men det är viktigt att inse att andra delar av samhället betydel minst lika mycket och ofta mer för utvecklingen. Vi ska låta appar, entreprenörer och människor med idéer utanför politiken bidra till att forma vårt arbete med hälsa i hela länet. Pokémon Go är ett exempel på när teknik som inte kommit av en politisk satsning har potential att ge stora resultat. Att länets medborgare självmant går flera kilometer till “gymmet” eller springer runt i evigheter för att hitta sällsynta Pokémon är både roligt och nyttigt.

Vi i Liberalerna i Stockholms läns landsting arbetar mycket med att patienter ska kunna integrera sin egen teknik i sin vård och i sina egna hälsosträvanden. Innovation och teknisk utveckling drivs av oss alla tillsammans, politiken måste se till att rusta hälso- och sjukvården så att den är uppdaterad och klarar av ny teknik. Men utvecklingen av nya tjänster sker ofta någon annastans och möter behov på ett annat sätt.

Jag blir glad när jag ser barn och personer i alla åldrar som är ute och rör på sig tillsammans. Men jag har också uppmärksammat hur det som vanligt istället blir tröttsamma nyheter om hur farligt det nya spelet kan vara. Vi är ofta alldeles för ensidigt rädda för ny teknik och utveckling. Givetvis måste alla som spelar se upp så att de inte går ut i gatan mot rött, ramlar eller går till en plats de inte får. Samtidigt är det synd att ny teknik med potential att både hjälpa människor med hälsoproblem och dessutom vara roligt bemöts med sådan skepsis. Vi måste alltid vara försiktiga så att vi inte råkar illa ut eller hamnar i en olycka, men i grunden är det positivt att människor har kul och rör på sig.

Läs också gärna om hur Stockholms läns landsting med kulturförvaltningen och Danderyds sjukhus i spetsen använder VR-spel för att förbättra rehabiliteringen för personer med whiplashskada.
Min första Pokémon hittade jag på Djurgården. Även om jag nu längtar efter att bada och läsa böcker på semestern kommer jag också att leta vidare efter figurer. Jakten fortsätter och efter sommaren ska jag leta efter ännu fler Pokémon i Stockholm. Och jag ska driva på för fler förbättringar av hälso- sjukvårdens insatser om fetma och övervikt.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821