september 09, 2023
Presidentval i USA

Gräsrotskampanjen ska göra Clinton till president

Efter två dagar i New York där vi följt gräsrotskampanjen sitter vi nu på tåget mot Washington. Stämningen i New York kan beskrivas som rätt spänd inför valet. Även om det står klart att Clinton kommer att vinna New York-väljarnas röster så är läget i andar delstater betydligt mer osäkert. Det går inte att ta något för givet.

En kvinna vi mötte i tunnelbanan berättade att hon är mycket orolig för vad som ska hända. Hon såg med rädsla hur Trump stärkts de senaste dagarna. Hennes uppfattning var att han är farlig för landet, en aggressiv personlighet som inte kan kontrollera sina impulser. En sådan man ska inte ha den mäktigaste positionen i världen.

I New York fick vi god inblick i gräsrotskampanjen för Clinton. En viktig del av kampanjstrategin är att engagera gräsrötter som volontärer och genom dem nå ut till väljare som ännu inte bestämt sig. Det är mycket enkelt för vem som helst att ansluta sig till kampanjen och göra en stor eller liten insats. Alla välkomnas och varje insats möts med stor uppskattning.

Volontärer samlas på de lokala kampanjkontoren för att nå väljare i delstater där utgången är osäker. Bussresor arrangeras till exempelvis Philadelphia där gräsrots-volontärerna knackar dörr och talar med väljare. På de lokala kontoren i Brooklyn och Manhattan kan man ansluta sig för att göra en insats. Dels kan man ringa väljare i andra delstater. Vi fick uppleva hur man från Brooklyn ringde väljare i Ohio. Och på Manhattan fick vi vara med i sms-kampanjandet. Hundratusentals telefonnummer i Florida ska nås med sms inför valdagen med en uppmaning att gå och rösta. Det är inte tillåtet med automatiskt genererande sms så varje nummer måste få kontaktas individuellt.

Det är enkelt för anhängarna att ansluta sig till kampanjen. Man behöver inte vara partimedlem eller ha någon särskild förkunskap. Det räcker att man vill göra en insats. Det är bara att kliva in på ett kampanjkontor, registrerar sig som volontär och sätta igång arbetet. Man blir direkt varmt välkomnad och får enkla instruktioner om vad man kan göra. Telefonsamtalen följer en förbestämd mall och sms-meddelandena är förberedda. Lokalerna är enkelt inredda och har bara den allra mest nödvändiga utrustningen.

Igår kväll gick vi på ett evenemang i en konsertlokal på Broadway. Vi fick uppleva en fantastisk jazzkonsert till stöd för Hillary. Där kunde man donera pengar till kampanjen. För oss utlänning är det dock inte tillåtet att skänka några pengar alls till kampanjen så vi kunde inte bidra.

Det finns mycket att lära av kampanjarbetet här. Allt går inte att överföra till svenska förhållanden. Men deras förmåga att engagera volontärer som vill göra en insats är absolut något svenska partier kan ta till sig.

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823