maj 05, 2024
Idag är det mors dag. Hoppas alla mammor får välförtjänt uppskattning. Och att vi alla kan fira mödraskapet. Imorgon är det måndag igen och då arbetar vi vidare för ett mer jämställt samhälle.

Jag får ibland frågor om hur jag får ihop livet med barn och politisk karriär. Jag har inga generella råd att ge, men jag har hittat en del svar för egen del. Här kommer min högst personliga lista över för mig smarta lösningar:

Det är bra att vara chef. För mig har det inneburit ett mycket givande yrkesliv. Det har gett mig möjlighet att förverkliga yrkesvisioner. Och det har gett mig möjlighet att  bestämma över min tid. Jag jobbar gärna mycket, men måste själv få planera min tid. Den möjligheten kan man ta sig som chef. Dessutom tror jag det varit bra för andra småbarnsföräldrar att ha mig som chef eftersom de också haft nytta av både den barnvänliga kulturen som jag försökt skapa och att arbetet planerats utifrån att hämtningar och lämningar på förskolan ska funka samt att VAB är ok, chefen vabar ju också.

Jämställda pappor är bäst. Jag har en man som precis som jag tar mycket stort ansvar för vår familj. Vi vardagspusslar mycket. Däremot är inte varje enskild dag perfekt jämställd. Jag var föräldraledig längre när barnen var små. Men maken har jobbat deltid en period och han har tagit ut mer föräldraledighet senare. Totalt upplever jag en bra fördelning.

Förenkla vardagen. Vi köper städjänster och får hemmet rent och fint utan stress. Det känns också bra att en annan människa fått möjlighet till arbete.
Jag har också jobbat med min egen inställning till röran hemma och blivit något mer avslappnad i min relation till legobitar på golvet och pysselrester i hörnen.
Den största förenklingen i vardagen har vi dock fått igenom vårt engagemang i kollektivhusförningen. Under skolterminer äter vi middag tillsammans med grannarna fyra kvällar i veckan. Var fjärde vecka är vi själva med och lagar mat och diskar. Smart, billigt och trevligt.

Ha en fin mors dag!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821