april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Gris med knorr ger sjukhusmat med kvalitet

De svenska grisbönderna är duktiga på både djurskydd och kvalitet. Tyvärr verkar det ge dem problem: det svenska grisköttet blir för dyrt, tycker många konsumenter – och även kommuner och landsting som köper in stora mängder livsmedel för att servera i skolor och äldreboenden och på sjukhus. Nu uppvaktar grisbönderna landsbygdsministern och kritiserar att övriga EU verkar ta lättare på de höga miljö- och djurskyddskraven.

Som landstingsråd med ansvar för bl a våra sjukhus, och den mat som serveras där, är det inte min uppgift att värna svensk grisnäring och svenska bondgårdar. Det vore dessutom inte lagligt att gynna svenska leverantörer. Men det är min uppgift att vi får bra mat av hög kvalitet till våra patienter.

Jag tror att vi i landstinget, våra sjukhus och övrig offentlig sektor kunde bli mycket duktigare på att ställa krav på kvalitet. Vi ska följa lagar och regler för upphandling, men vi ska vara smarta. Ett krav på att t ex dokumenterat visa att köttet kommer från leverantörer som uppfyller EU:s direktiv om djurskydd för grisar, skulle betyda bättre kvalitet på sjukhusmaten. Och det skulle sannolikt ge svenska bönder mer jämlika konkurrensförhållandena.

Kvalitetskrav på köttet och matvarorna gör att fler grisar får behålla knorren. Det ger alla Europas bönder en jämn spelplan. Och framför allt ger det bättre måltider, för gommen och samvetet.

Griskrisen uppmärksammas av SVT.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823