september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Hälften fullvaccinerade! Snart är det 16 åringarnas tur.

Vaccinationerna löper på riktigt bra. 75% av alla 18+ är nu vaccinerade. I dag väntas vi också nå en milstolpe då hälften av alla vuxna i Region Stockholm fått två doser covid-vaccin och räknas som fullvaccinerad. Men sannolikt kommer vi snart behöva ge en tredje dos, åtminstone till äldre och andra personer i riskgrupp.

Regionen har strukturen och organisationen på plats och jag hoppas att vi snart får tydliga besked om riktlinjer och finansiering, så vi kan börja förbereda och sedan börja ge dos 3 så snart som möjligt. Ekot gjorde ett inslag om min önskan om tydligare besked från statens sida. Även Svd skriver om detta.

Att vi kommit så här långt med vaccinationerna är en stor framgång för vetenskapen och vården, för detta är jag djupt tacksam. Samtidigt ser vi nu hur smittspridningen ökar och det är främst deltavarianten som sprids. Dessvärre ökar även sjukvårdsbehovet. Nu är 47 människor inlagda på sjukhus, vilket är en ökning. Förra veckan var det 34 inlagda. Detta är förstås mycket oroande och samtidigt ett starkt argument för att fler nu måste vaccinera sig.

Det finns lediga tider så passa på att boka din vaccination. Så kan vi tillsammans mota bort pandemin. Du bokar enkelt i appen Alltid öppet och du hitta information på 1177.se.


Nästa vecka startar vaccinationer av 16- och 17-åringar och då får vi räkna med att det åter blir stort tryck på tidbokningen.

Jag vill tacka alla som arbetat och arbetar så hårt med vaccinationerna, på alla nivåer – och jag vill uppmana alla att ta vaccinet så fort ni får möjlighet. Vaccinet är ett skydd för dig, för de sårbara omkring oss, och för hela samhället. Vaccinet är vägen ut ur pandemin.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823