oktober 10, 2022
Val 2014

Håll isär rollerna

I valrörelsen gör partier och kandidater sitt bästa för att övertyga väljarna med sina budskap. Ibland går det dock snett – som för S-kandidaten som ”lånade” landstingets ambulans och logga för att spela in sin valfilm.

Var går gränserna för vad som är tillåtet i en valrörelse? Fi:s rosa glasögon på andra partiers valaffischer ses av vissa som humor, men vad skiljer det egentligen från annan skadegörelse med mustascher och näsor och ditklottrade budskap? Ett annat problem är att hålla isär rollerna. I landstinget är det t.ex. många som arbetar i vården som också är politiker och kandidater, vi har flera i Folkpartiet och det är jag glad för. Men man får inte blanda ihop sin yrkesroll med politikerrollen.

Stian Raneke är ambulanssjuksköterska och samtidigt S-kandidat till landstinget. Expressen skriver i dag om hur han fick lov av arbetsgivaren att ta en bild på sig själv framför en ambulans – helt rimligt, det är en illustration av hans profession vilket han självklart måste kunna berätta om när han kandiderar. Men Raneke valde tydligen också att, utan att fråga eller berätta, spela in en valfilm där han kör runt i landstingets ambulans. Då har man passerat gränsen.

Ambulansföretaget Aisab ber nu Raneke att ta bort sin valfilm, och det utgår jag från att han gör. Och kanske lär vi oss alla något på den här historien. Håll isär rollerna!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821