september 09, 2023
Kultur

Härskare och deras konst

I förra veckan såg jag ett par utställningar som jag absolut inte ville missa. Först besökte jag Östasiatiska museet på Skeppsholmen för att titta på den fantastiska utställningen om kinesiska terrakottaarmén. Man för nästan svindel av att titta på dessa flerutsenåriga konstverk. Egentligen en absurd idé att manifestera sig själv efter döden genom att skapa en enorm armé i terrakotta. Den första kejsarens armé bestod av figurer som var större än man tror att riktiga soldater kan ha varit på den tiden i Kina. De stod där i sin underjord och väntande och väntade.

  Terrakottaarmé på Skeppsholmen

Sedan blev det ett besök på Nationalmuseum där utställningen Härskarkonst visas – En uppvisning i hur man härskar genom konsten. Med konstföremål, ofta överdådiga, kan man framhäva sin egen betydelse enormt.

Det finns uppenbarligen en del likheter mellan det urgamla Kina och det tidiga 1800-talets Europa. En likhet är att det är maktens män som känt behov av att manifestera sig på detta sätt.

Ni som vill se utställningen på Nationamuseum får skynda på för den 23 januari är sista dag. Terrakottaarmén är på Skeppsholmen till den 20 februari.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823