juni 06, 2024
Frihet måste försvaras Liberalerna

HBTLiberaler – 40 år av frihetskamp

HBT-Liberaler firar 40 år (firandet blev fördröjt med två långa pandemiår). Jag hade glädjen att delta i en härlig fest på Nalen igår. Vi firade både organisationens jubileum, men också att det snart gått snart 80 år sedan den liberale justitieministern Thorwald Bergqvist avkriminaliserade homosexualitet.

Jag talade på festen och lyfte fram de många frihetssegrar som vunnits under fyrtio år. Liberalerna är det mest HBT-vänliga partiet och har mer än något annat parti bidragit till den fantastiska utvecklingen med registrerarat partnerskap och senare samkönade äktenskap, möjligheten att adoptera barn, för att bara nämna några exempel.

Jag höll tal på festen.

Utan alla liberaler som enträget kämpat genom historien hade vi aldrig varit där vi är idag. I riksdagen har rättigheter formats. I kommuner och regioner runt om i landet har progressiva liberaler på olika sätt drivit på för ett mer öppet och inkluderande samhälle.

Men kampen är inte slut.

  • Många unga transpersoner i Sverige har försökt ta sitt liv. Och väntetiderna till hjälp från vården är ofta långa. Snart kan vi se fram emot att könsdysforivård blir nationellt högspecialiserad med syfte att bli tillgänglig för alla i hela landet. Och jag hoppas att det också driver på forskning och utveckling.
  • I en tredjedel av världens länder är homosexualitet straffbart. Sverige behöver agera för mänskilga rättigheter. Och särksilt lyfta barns och ungas egna skyddbehov i aslyprocessen. De är inga bihang till sina föräldrar, de har sina egna mänskilga rättigheter.
  • HBT-personer har fortfarande har inte samma rättigheter som andra.
  • Fortfarande saknas ett fullständigt diskrimineringsskydd


Detta är bara några exempel. Det finns alltså mycket kvar att göra. Många fler segrar att vinna. Vi är många som vill vara med fortsätta kämpa. Jag är en av dem som vill ta över stafettpinnen från riksdagsledamöter som Maria Leissner, Karin Pilsäter, Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm, i det maratonlopp som Barbro lärt oss att politiken är. Jag vill fortsätta det fantastiska arbete dessa personer gjort, när jag blir riksdagsledamot i höst. Det är stora skor att fylla, det klarar man inte ensam.

Två liberala stjärnor Barbro Westerholm och Gulan Avci.

Jag vill fortsätta arbeta för hbt-rättigheter tillsammans med alla engagerade människor i HBTLiberaler och särskilt Carl Otto Engberg som är HBTLiberalers förbundsordförande och leder förbundet målmedvetet för att göra Sverige mera liberalt.

Tack för en glad fest, och för allt HBTLiberaler gjort och fortsätter göra!

Peter Edholm håller fint tacktal till Carl Otto Engberg, förbundsordförande.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821