september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Herlevs härligheter – hemlevererad sjukhusmat!

Det danska sjukhuset Herlev Hospital har utvecklat patientmåltider, ”Herlevs herligheder”, som är så uppskattade att sjukhuset nu erbjuder hemleverans.

Under produktionsutskottets studieresa till Danmark 2011 fick vi möjlighet att besöka Herlevs sjukhus och lära oss mer om deras måltidskoncept, ”Herlevs herligheder”. Sjukhuset har utvecklat små, näringsrika och välsmakande maträtter, som passar bra för sjuka patienter med nedsatt aptit. Jag fick själv provsmaka några ”härligheter” under studiebesöket, och kan intyga att de smakar riktigt bra.

Nu rapporterar flera tidningar om succén med Herlevs härligheter. Resultaten har visat sig vara så goda att sjukhuset nu erbjuder utskrivna patienter möjligheten att beställa hem sjukhusmaten under en övergångsperiod.

På Herlevs sjukhus har man förstått, att för undernärda patienter är mat inte bara mat, utan en del av behandlingen. Jag har arbetat hårt för att den insikten även ska prägla sjukvården i Stockholm, inte minst eftersom så stor del av de patienter som hamnar på sjukhus är undernärda.

Den nya måltidsvision som jag genomdrivit i landstinget är ett konkret resultat av detta arbete, liksom vårt beslut att Nya Karolinska ska få ett riktigt tillagningskök. Södersjukhuset ligger långt fram i sitt arbete med att förbättra patientmåltiderna är Södersjukhuset. De tar fram menyer i samarbete med kocken Marcus Aujalay och börjar snart laga mat i sitt eget tillagningskök. Även på andra sjukhus tas goda initiativ för att lyfta sjukhusmaten, och jag tycker att ”Herlevs herligheder” kan vara en inspirationskälla. Jag ger mig inte – patientmaten ska bli bättre!

Läs gärna en artikel om Herlevs härligheter i danska tidningen Politiken.

Tidningar som skriver om detta: Aftonbladet, Metro, UNT, Vårdfokus

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823