april 04, 2024
NKS, Nya Karolinska Solna. Bild: White Tengbom Team
Kultur Sjukvård & hälsa

Historisk konstsatsning på Nya Karolinska

Idag var det officiell uppstart för den historiska satsningen på konst till Nya Karolinska. Hela 118 miljoner finns avsatta i Sveriges största offentliga konstinvestering. Den konstnärliga gestaltningen är en viktig del för att vårt nya, toppmoderna universitetssjukhus ska nå en ännu högre nivå av arkitektonisk och vårdmässig kvalitet.

Nu ska konsten beställas och köpas in. Förhoppningsvis kommer det många spännande förslag från duktiga konstnärer. Jag vill dock nämna att besluten om vilken konst som ska köpas in inte längre fattas av politiker utan av våra medarbetare på förvaltningen som anlitar särskilda konstkonsulter till hjälp för arbetet med urvalen. Det är en reform som vi i Folkpartiet drivit igenom.

I det tal jag höll under uppstartsminglet så underströk jag att människan – patienten, den närstående, men även vårdmedarbetaren – ska stå i centrum. Den konstnärliga gestaltningen ska bidra till en bra och läkande vårdmiljö, göra miljön mänsklig och trygg och ge utrymme för reflektion, tankar och känslor. Om konsten får fylla sin roll att vara just konst, så kan den göra oss lite mindre till patient och lite mer till människa.

I filmklippet nedan berättar jag lite mer om min syn på konstsatsningen på NKS.

Även Anders Ekegren, kommunalråd (FP) i Solna, bloggar om konsten på Nya Karolinska.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821