Alla stockholmare ska kunna ta del av sin egen journal via nätet. Under 2017 byggs e-tjänsten ut till alla vårdgivare i Stockholms län.
Vi lever i en uppkopplad värld där det är självklart att vi har kontakter med banken och barnens skola, bokar biljetter och restaurangbesök via nätet. Lika självklart borde vi som patienter kunna kommunicera med vården direkt i vår dator, surfplatta eller smarta telefon. En annan självklarhet i en modern sjukvård är att du och jag som patienter ska kunna ta del av viktig information om vår egen hälsa och vård, när vi vill. Det blir äntligen möjligt med journalen via nätet.
I dag beslutade vi i landstingsfullmäktige, om några veckor börjar pilotverksamheten på fyra vårdcentraler och sedan följer hela övriga vården efter. Före utgången av 2017 ska Journalen via nätet finnas tillgänglig hos alla vårdgivare. Det blir alltså obligatoriskt för vårdgivare att erbjuda – men frivilligt för patienterna att använda. Liberalerna och framför allt min landstingsrådskollega Daniel Forslund har varit pådrivande, liksom han med stor energi driver alla innovations- och e-hälsofrågor.
Intresset för att ta del av sin egen journal via nätet är stort. Tjänsten byggs ut över hela landet, det betyder att du kan läsa din journal även från vårdbesök i andra landsting – något 73 000 stockholmare redan har gjort.
Journalen innehåller känslig information och säkerhetskraven är naturligtvis höga. Inloggning sker med e-legitimation, bank-ID. Att både patienter och vårdpersonal har tillgång till att läsa i journalen, kan också stärka patientsäkerheten och vårdkvaliteten. Informationens kvalitet blir säkrare med fler som har koll.
Vad kommer du då kunna läsa i din egen journal? I ett första steg kan patienten läsa journalanteckningar, provsvar, diagnoser, mödravård, remisstatus och få en överblick av tidigare vårdbesök. Tjänsten kommer under kommande år att utvidgas stegvis med information om exempelvis vaccinationer, läkemedel och anteckningar från BVC.
Här berättar Daniel Forslund mer om Journalen via nätet!