december 12, 2023

På tisdag beslutar Stockholms läns landsting om regelverk kring assisterad befruktning. Därmed kan fler få hjälp att bli föräldrar. 

Kort sammanfattat kan en säga att samma regler som förr gällde för par nu också ska gälla för singlar. På tisdag sammanträder hälso- och sjukvårdsnämnden och då räknar jag med att få klubba beslutet om att Stockholm erbjuder assisterad befruktning i enlighet med den rekommendation som Sveriges kommuner och landsting antagit.

  • Landstinget ersätter upp till sex inseminationer med donerade spermier eller upp till tre IVF-behandlingar med donerade spermier.
  • Kvinnan ska vara under 40 år, eventuellt kvarstående frysta embryon kan återföras fram till den behandlade kvinnans 45-årsdag.
  • Den ensamstående kvinnan ska vara över 25 år.
  • Patientavgiften är densamma som för par, det vill säga 350 kr.
  • Om den ensamstående kvinnan redan är vårdnadshavare till ett barn erbjuds inte offentlig finansierad assisterad befruktning.

Från årsskiftet kommer assisterad befruktning att ingå i vårdval specialiserad gynekologi. Då kan alla gynekologer med rätt kompetens få möjlighet att göra assisterad befruktning. Idagsläget ges denna behandling bara på ett fåtal kliniker i länet.

Ett bekymmer är att de spermier som tidigare donerats inte får används av ensamstående. Det betyder att det behövs nya donatorer som vill bidra till att singlar kan få hjälp med assisterad befruktning. Här kan du läsa vad som gäller för donation enligt socialstyrelsens föreskrifter.

Den nya lagen som ger ensamstående möjlighet att få hjälp att bli föräldrar är en välkommen förändring. Men dessvärre var lagen inte särskilt väl förberedd och framförallt har staten gett landstingen ett nytt uppdrag utan att skicka med en krona. Det har därför krävts en hel del diskussioner inom och mellan landstingen kring detta. Nu finns det i allafall en rekommendation från Sveriges kommuner och landsting som jag tror och hoppas att vi kan följa i hela landet.

Läs gärna mer om regelverket här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823