mars 03, 2024
Jag har tidigare skrivit om vad vi måste göra för att bekämpa könsstympning, det är fruktansvärt vidrigt och måste stoppas. Som liberal feminist vill jag understryka att samhället i form både skola, polis och socialtjänst måste utveckla sitt arbete och förebygga ännu mer. Som hälso- och sjukvårdslandstingsråd glädjer det mig att Karolinska sjukhuset nu för första gången i Sverige genomfört en lyckad operation för att återskapa underlivet efter könsstympning.

Som feministiskt sjukvårdslandstingsråd är jag glad över att ännu fler ska få den här möjligheten. Operationen har inte enbart visa sig hjälpa mot fysiska men förknippat med stympning, den kan även hjälpa psykologiskt. Könsstympning är ett extremt exempel på sexualiserat våld. Drabbade förvägras sin integritet, en del av sin fysiska njutning och skadas både fysiskt och psykologiskt. Den nya operationen kan ge mindre smärta, bättre förmåga att få orgasm och hjälpa psykologiskt.

Metoden har utvecklats i Frankrike, där har redan 5000 klitorisrekonstruktioner genomförts. Nu när Stockolms läns landsting, genom läkaren Hannes Sigurjónsson vid KI, genomfört den första operationen väntar nu flera personer på sin tur. Det är ett stort framsteg för vården men också ett livsviktigt steg för alla de människor drabbats av denna grymhet. Vi måste fortsätta verka för att förhindra könsstympning, men när det händer finns nu lite mer hopp.

Sverige radio uppmärksammar här Karolinska universitetssjukhusets arbete. Se även inslag på ABC.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823