Snart kommer landstingsstyrselsen att fatta ett viktigt beslut för att underlätta filminspelningar i Stockholm. Det ska varken vara krångligt eller dyrt att filma i landstingets lokaler. Vi ska till exempel bjuda på lokalhyran. Det första projektet som berörs är amerikanska versionen av Millennium och beslutet öppnar vägen för uppföljarna och fler storfilmer. Snart kommer Daniel Craig, Rooney Mara och Christopher Plummer spela in scener i Stockholm och bl.a. på Sabbatsbergs sjukhusområde.
Landstingets beslut innebär att professionella filmare och produktionsbolag ska kunna använda landstingets och fastighetsbolaget Locums lokaler utan kostnad för den hyra som annars hade tagits ut. Filmprojekten behöver bara betala kring- och extrakostnader.
Syftet med landstingets beslut är att vi vill bidra till att Stockholm ska vara en filmregion. Självklart ska vi släppa in professionella filmare och produktionsbolag i våra lokaler. Att bjuda på hyran är ett viktigt incitament när vi konkurrerar med andra länder och städer, där man är frikostiga med t.ex. skattesubventioner som vi inte har möjlighet att ge. Film är i högsta grad en fråga om regional utveckling – såväl ekonomiskt som kulturellt.
Den första amerikanska Millennium-filmen ”Girl with the Dragon Tattoo” från Columbia är redan på gång för att spela in i våra vårdlokaler på Sabbatsberg och jag hoppas att den kommer att följas både av många fler spännande filmprojekt. Det handlar om intäkter och sysselsättning för varje inspelning – bara ”Girl With the Dragon Tattoo” omsätter kanske en halv miljard i Stockholm – men också om marknadsföringen av Stockholm i världen.
Vården är en miljö som har relevans i en mängd olika typer av filmer och att få göra en insats för filmen känns mycket bra. Givetvis ska filminspelningar ske utan att vården störs på något sätt och utan att några patienter eller anhöriga ofrivilligt hamnar på film. Landstingets kulturnämnd stödjer Stockholm Film Commission, som arbetar för att främja filminspelning i vår region, och driver Film Stockholm som främjar filmkulturen, samordnar filmaktörer och verkar för spridning av bra film till invånarna i Stockholms län.
För övrigt känns det väldigt bra om de amerikanska versionerna av Stieg Larsson-filmerna spelas in i Stockholm. Skönt att inte handlingen förflyttas till någon annan stad på jordklotet. Stockholm var Stiegs stad. Jag lärde känna honom när jag satt i styrelsen för Expo, men tyvärr rycktes han ju bort från oss alltför tidigt. Då kände jag honom som en engagerad ledare för Expo som ägnade lediga stunder åt att skriva romaner. Sista gången jag talade med honom berättade han att första boken skulle ges ut i Tyskland (om jag minns rätt). Ingen – inte ens Stieg själv – kunde väl ana att hans författarskap skulle få sådan spridning över världen.
Media skriver om detta, bland annat DN, Metro, SvD, GP, VK, Filmnyheterna.se.