april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Homeopati har inte i sjukvården att göra

Idag vaknade jag till de märkligaste nyheter från radion. Jag trodde nog fortfarande att jag sov, för så här galet kan det väl ändå inte vara? Men dessvärre är verkligheten ibland lite galen.

Det som hänt är att en läkare som ordinerat homeopati-medicin till en patient, vid sidan av sin riktiga medicinska behandling,  fått rätt i högsta förvaltningsdomstolen att göra just så. Hur är det möjligt? Tydligen ansåg rätten att detta inte utsatte patienten för någon fara eftersom homeopatmedikamentet inte var farligt. Det handlar om så utspädda substanser att knappt en enda liten homeopatimolekyl gick att finna i vätskan (som man väl får anta var vatten).

Det är helt galet att en läkare ska kunna rekommendera homeopatiska så kallade behandlingar till sina patienter. Det måste vara helt glasklart att vetenskap och beprövad erfarenhet är det som gäller i svensk hälso- och sjukvård. Vill man utöva homeopati och andra ovetenskapliga metoder får man hålla sig borta från sjukvården.

Läkarrollen är förknippad med stor auktoritet och åtnjuter stort förtroende följt av ett mycket stort ansvar. Detta måste vi förstås vara rädda om. Homeopati och andra hittepå-behandlingar har inget med vetenskap att göra. Det är skamligt solka ner den trovärdighet som läkarlegitimationen ger med sådana här tilltag.

Läs mer här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823