maj 05, 2024
Liberalerna

Hur var det nu med rösträtten?

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten har trasslat in sig i en diskusison om rösträtten i DN, där hon – helt okunnigt- påstår att moderaterna (eller snarare dess föregångare) drev igenom kvinnors rösträtten.

Jag vet inte om hon är okunnig om sitt partis historia, eller om hon på allvar trodde att hon skulle kunna revidera historien obemärkt så här 90 år senare. Men som Barbro Hedvall påpekar i artikeln ovan är det tack vare högern som det alls fanna en rösträttsrörelse. Det var ju mot högerns vägran att demokratisera landet som rösträttsrörelsen protesterade.

Arkelsten själv verkar nu ha insett att det hon sa var dumt och det är ju bra. För den som, likt Sofia Arkelsten, kan ha nytta av att bättra på kunskaperna om 1900-talets politiska utveckling i vårt land rekommenderar jag Bonniers serie Sveriges statsministrar.

Personligen är jag särskilt förtjust i rösträttskvinnan – bland mycket annat – Selma Lagerlöf. Hon talade vid den internationella rösträttskongressen i Stockholm för 100 år sedan och vid segerfesten 8 år senare. Hon var liberal och en av dem som undertecknade uppropet vid bildandet av Folkpartiet. Dessutom var hon lokalpolitiker i Östra Ämtervik under en period. Detta är förstås en stolt del av mitt partis historia.

Ur rösträttstalet juni1911:

Ett tvång, starkare än den egna naturens tvång, en fläkt av det oförklarliga i världen har satt kvinnorna i rörelse.

Ack, vi kvinnor är inga fullkomliga varelser, ni män är inte fullkomliga mer än vi. Hur ska vi nå fram till det, som är stort och gott, utan att hjälpa varandra?

Den som är nyfiken på Selma Lagerlöf och talet vid rösträttskongressen kan besöka Dalarnas museum i Falun. Där finns en fin avdelning som speglar författarinnan, nobelpristagaren, första kvinnan i Svenska Akademien, liberalen och rösträttskvinnan Selma Lagerlöf.

20111024-200509.jpg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821