juni 06, 2024
Sjukvård & hälsa

Husdjur i omsorgen

De som känner mig vet att jag tycker mycket om katter och att familjens lilla fyrfoting Siri betyder mycket för oss. Kärleken till katter är det många som delar, och dessutom vet vi idag att djur kan få människor att må gott, till exempel i äldreboenden.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess
      filnamn är 2c5084b7-9517-47c6-a5a8-3f82cf68ac65.jpg

Olika undersökningar har gett vid handen att det är bra med djur på äldreboenden. De ger trevnad och stimulerar till rörelse och engagemang. Ensamhetskänslor och depression kan minska.

Därför vill jag att det ska vara möjligt för många att ha katter eller husdjur i omsorgen, förstås med hänsyn till allergiker.

Har vi inte större bekymmer att ta tag i, kanske någon tänker. Jovisst finns det mängder av frågor att ta itu med som kräver lagstiftning och systemreformer. Men för många människor är det där med närheten till djur en väldigt stor och viktig del av livet, inte minst när umgängeskretsen kanske krympt och man själv blivit mer orörlig.

Att få klappa en katt kan hjälpa när man känner sig ensam. Jag och Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm och tidigare utredaren Susanne Gaje har tidigare skrivit om detta i News55.

Nu fortsätter vi i Liberalerna att arbeta för att utveckla äldrevården i stort och smått, både i det medicinska omhändertagandet, omvårdnaden och andra mjuka värden får ta plats.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess
      filnamn är
      324a1d1f-802e-4a36-8286-3d7fc9f72106-890x1024.jpg
Även hundar kan göra skillnad för människor i vård och omsorg. Här är min hundkompis Caesar
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821